Zi decisivă pentru fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, în dosarul „Gala Bute”. Avocații Elenei Udrea au apelat săptămâna trecută în instanță, în încercarea de a o elibera din penitenciar, la o procedură despre care DNA susține că nu este prevăzută de legea penală.
Update:
O nouă amânare în cazul Elenei Udrea. Completul format din cinci judecători de la Instanţa supremă a amânat din nou astăzi pronunţarea în acest caz pentru ziua de vineri, 23 septembrie.
Știrea inițială:
Completul format din cinci judecători de la Instanţa supremă a amânat pronunţarea în cazul Elenei Udrea săptămâna trecută pentru data de azi, 19 septembrie. Dacă judecătorii de la ÎCCJ vor decide în favoarea sa, aceasta ar putea să iasă din închisoare.
Astfel, în premieră pentru dreptul penal românesc, judecătorii trebuie să se pronunțe într-o chestiune de procedură.
DNA susține că apelul este inadmisibil
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au luat în discuţie lunea trecută o cale de atac mai puţin obişnuită introdusă de avocaţii Elenei Udrea. Mai exact, este vorba despre un apel împotriva contestaţiei în anulare, respinsă definitiv în aprilie de magistraţii de la aceeaşi instanţă.
Discuţiile din sala de judecată s-au axat în principal pe ideea dacă această cale de atac este admisibilă. Avocaţii au invocat faptul că legea permite un apel în cazul admiterii unei contestaţii în anulare, dar această procedură nu este acceptată şi în cazul în care acea contestaţie este respinsă.
În timp ce DNA susține că acest apel este inadmisibil, deoarece calea de atac nu este prevăzută în Codul de Procedură Penală, avocații Elenei Udrea, cred că acest lucru este perfect admisibil.
Avocatul Veronel Rădulescu, care o apără pe Elena Udrea, a spus în sala de judecată că legea permite promovarea unui un apel în cazul admiterii unei contestaţii în anulare, în cazul în care ea este admisă. Pe cale de consecință, legea permite și apelul în cazul unei contestații în anulare care a fost respinsă.
Situație de neînțeles pentru Elena Udrea
De asemenea, avocatul a afirmat că, dacă i se respinge acest apel, renunţă la meseria sa şi se duce să muncească în agricultură.
„Doamna Udrea se află într-o situaţie de neînţeles. A fost condamnată pe fond de un complet de judecată care nu era specializat în dosarele de corupţie. Dacă respingeţi ca inadmisibilă cererea noastră, dezbrac această robă şi mă duc să lucrez în agricultură”, a spus în sala de judecată, avocatul Veronel Rădulescu.
În cursul zilei de luni, 19 septemebrie, judecătorii de la ÎCCJ se vor pronunța asupra acestei chestiuni de procedură care reprezintă o premieră juridică pentru dreptul penal românesc.
Amintim că, Elena Udrea este deţinută în Penitenciarul Târgşor, unde execută o pedeapsă de 6 ani primită în dosarul „Gala Bute”. Sentinţa de condamnare definitivă a fost dată în iunie 2018 şi confirmată în aprilie 2022 prin respingerea unei contestaţii în anulare. Fostul ministru a ajuns în închisoare pe 16 iunie 2022, după ce a fugit mai întâi în Costa Rica, apoi în Bulgaria.