În România, propunerea legislativă care propune interzicerea promovării şi utilizării produselor cu potenţial de risc redus pe bază de tutun sau nicotină (ţigări electronice sau dispozitive care încălzesc tutunul) este în acest moment în Parlament, în analiză la Camera Deputaţilor, după ce a primit un aviz negativ de la Senat.

Cel mai mare studiu realizat vreodată în Marea Britanie demonstrează că nu există nicio dovadă că ţigaretele electronice are determina tinerii să înceapă să fumeze. Îngrijorările legate de faptul că ţigaretele electronice i-ar putea determina pe tinerii din Marea Britanie să se apuce de fumat nu sunt susţinute de dovezi, arată datele.

Studiul, realizat de Centrul Britanic pentru Studii în domeniul tutunului şi alcoolului în colaborare cu Ministerul Sănătăţii din Marea Britanie, ASH UK (cel mai mare ONG anti-tutun din Marea Britanie) şi Universitatea din Cardiff reprezintă o analiză a datelor provenind din cinci sondaje realizate pe o perioadă de aproape trei ani asupra a peste 60.000 de tineri cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani.

Studiul demonstrează că tinerii care experimentează ţigaretele electronice nu devin utilizatori regulaţi, iar procentul tinerilor care utilizează regulat tţigarete electronice fără a fi fumat vreodată este extrem de scăzut.

 Astfel, doar 3% dintre tinerii participanţi la studiu utilizează în mod regulat (adică cel puţin o dată pe săptămână) ţigarete electronice. Majoritatea celor care o fac sunt şi fumători.

“Rezultatele studiului nostru sugerează că, în ceea ce priveşte protejarea tinerilor, am atins un echilibru bun în Marea Britanie. Avem un sistem de reglementare care protejează tinerii, asigurându-le în acelaşi timp adulţilor fumători accesul la produse cu nicotină mai sigure, care îi pot ajută să renunţe la fumat. Asta înseamnă o vârsta minimă de vânzare, limitări ale marketingului şi cerinţe cuprinzătoare de calitate şi siguranţă. Vom continua să monitorizăm tendinţele de utilizare a ţigaretelor electronice alături de fumat”, afirmă Martin Dockrell, Tobacco Policy Manager la Ministerul Sănătăţii din Marea Britanie.

 

Doar 0,1%-0,5% dintre tinerii care nu au fumat niciodată sunt utilizatori regulaţi de ţigarete electronice. Majoritatea studiilor realizate până acum se refereau la măsura în care tinerii au experimentat ţigaretele electronice (adică le-au încercat vreodată), mai degrabă decât dacă le folosesc în mod regulat.

“Unele studii recente au generat titluri de ştiri alarmiste referitoare la faptul că ţigaretele electronice ar conduce la fumat. Analiza noastră, care implică zeci de mii de tineri, arată clar că în cazul tinerilor nefumători, experimentarea ţigaretelor electronice nu devine utilizare regulată. Studiul nostru arată totodat că rata fumatului în randul tinerilor continuă să scadă”, spune Linda Bauld, profesor de Politici de Sănătate la Universitatea Stirling.