Felul în care răspunzi la aceste întrebări dezvăluie multe despre nivelul de extraversie, una dintre trăsăturile modelului de personalitate și o teorie psihologică unanim acceptată. Indiferent dacă o persoană este extravertită sau introvertită, asta nu înseamnă că una este mai avantajată decât cealaltă, ci pur și simplu că este diferită.
De ce este important să știi cât de introvertit sau extravertit ești? Răspunsul la aceste întrebări te va ajuta să te cunoști pe tine însuți, construindu-ți inteligența emoțională, astfel încât să poți înțelege și gestiona mai bine emoțiile.
Ce este extraversiunea?
În termeni simpli, trăsătura de personalitate a extraversiunii se referă la starea de a găsi bucurie și împlinire din ceea ce este în afara sinelui.
Extravertiții primesc energie de la alții. Le plac interacțiunile sociale, precum și lucrul în grupuri sau echipe. Se simt confortabil în preajma multor oameni și le place să discute idei sau să gândească cu voce tare, potrivit Inc.com.
În schimb, oamenii care au niveluri scăzute de extraversie, și sunt cunoscuți ca introvertiți, găsesc bucuria și împlinirea din interior, implicându-se mai intens în propriile gânduri. Ei își iau energia dacă sunt singuri sau cu unul sau doi prieteni apropiați.
Pot aprecia beneficiile interacțiunilor sociale, dar după ce s-au implicat social, de obicei caută singurătatea, pentru a se reîncărca.
Cu alte cuvinte, oamenii nu sunt 100% într-un fel sau altul. Majoritatea oamenilor vor prezenta trăsături de la ambele capete ale spectrului. Cu toate acestea, s-ar putea să descoperi că te înclini mai mult spre un capăt sau altul.
Cunoașterea extraversiunii vă poate ajuta să vă înțelegeți nevoile și limitele atunci când trebuie să petreceți timp cu ceilalți. Acest lucru vă va ajuta să identificați comportamentele de stres pe care le manifestați când acele nevoi nu sunt îndeplinite.
Cunoașterea nivelului de extraversiune poate ajuta să identificați punctele forte și punctele slabe
În plus, cunoașterea nivelului de extraversiune vă poate ajuta să identificați punctele forte și punctele slabe și să lucrați pentru a le valorifica.
Dacă aveți un nivel ridicat de extraversie, probabil vă este ușor să întâlniți oameni noi și să începeți conversații. Este posibil să aveți un cerc larg de prieteni sau cunoștințe.
Din acest motiv, profitați cu ușurință de oportunitățile de partajare, învățare și colaborare.
Pe de altă parte, puteți fi mai agresiv sau caustic. Dacă simțiți că sunteți izolat de ceilalți, s-ar putea să vă simți nemotivat.
Dacă aveți un nivel scăzut de extraversie, s-ar putea să vă bucure și să fiți în preajma oamenilor, dar preferați să primiți sau să acordați atenție personală individuală.
De asemenea, vă puteți simți confortabil lucrând la sarcini individuale. E foarte posibil să excelați la brainstorming și la rezolvarea problemelor. De asemenea, puteți avea tendința de a fi un bun comunicator în scris.
În același timp, când alții vă cer să vă împărtășiți gândurile în cadrul întâlnirilor, s-ar putea să simțiți anxietate, mai ales dacă nu ați avut timp să vă pregătiți.
În funcție de locul în care vă încadrați în spectrul extraversiei, vă puteți bucura de beneficii la oricare capăt al scalei. Majoritatea oamenilor prezintă o combinație a acestor trăsături.