Fiecare dintre noi a visat, macar o data, sa nu mai munceasca pentru altii si sa-si deschida o afacere proprie. Dar, inainte sa te grabesti sa iti dai demisia, trebuie sa te gandesti daca ai spiritul antreprenorial in sange si daca esti pregatit sa-ti asumi o astfel de responsabilitate.

Specialistii sustin ca destul de putini antreprenori au fost salariati. In principal, o astfel de persoana are dificultati in a accepta sa lucreze ca angajat.

Madalina Popescu, general manager Pluri Consultants, enumera insa cateva dintre intrebarile pe care un angajat trebuie sa si le puna inainte de a renunta la locul de munca:
  –   vrea, intr-adevar, sa-si schimbe modul de viata?
– cati bani are de investit si cat poate rezista pana cand incepe sa aiba profit?
– veniturile pe care afacerea i le va aduce sunt multumitoare? (nu intotdeauna o afacere proprie iti aduce un venit la fel de mare cu acela pe care-l ai cand esti angajat).
– este dispus sa-si asume unele riscuri?
– cu ce vine pe piata?

“Multi dintre angajati viseaza sa devina antreprenori, foarte putini isi pun, insa, intrebarile, inainte de a face pasul. Din acest motiv, foarte putine dintre afacerile incepute ca un puseu de antreprenoriat, reusesc sa reziste pe piata. Si mai este un aspect. Si mai putini din cei care au spirit antreprenorial, au viziune de marketing”, a explicat, pentru Capital.ro, Madalina Popescu.

Teo Paduraru, directorul Kingwich, este unul dintre antreprenorii carora niciodata nu le-a placut sa aiba sefi. Inca din liceu a inceput sa faca bani din vanzarea jocurilor pe calculator. “Cand eram elev in clasa a X-a, imi faceam banii de buzunar vanzand jocuri de calculator pentru computere compatibile Spectrum. Ironic, dupa 15 ani, daca ma intrebati ce fac, va spun ca …vand jocuri pe calculator. Unii ar spune ca nu am evoluat deloc”, a explicat Teo Paduraru. In prezent, a descoperit o noua pasiune – mancarea buna. Asa a aparut Kingwich. Recapituland toti anii, in care a dezvoltat afaceri de toate marimile, Teo Paduraru recunoaste ca, de fiecare data, a profitat de oportunitati, fara sa-si faca un business-plan. Potrivit acestuia, cei care vor sa inceapa o afacere ar trebui sa tina cont de ce sunt in stare si ce anume le place sa faca.

Un alt antreprenor, Dana Cretu, asociat al companiei Smartree, a lucrat sapte ani in cadrul unei firme de consultanta, dupa care a decis sa-si deschida propria companie. Potrivit acesteia, angajatii care doresc sa devina antreprenori au o curiozitate imensa si cred foarte mult in capacitatea lor de a reusi pe cont propriu. “In ceea ce am inceput eu, nu am investit bani multi initial. Nu am avut niciun plan de afaceri. Ma bazam, in primul rand, insa, pe experienta mea de a vinde servicii de consultanta si pe experienta mea manageriala. Stiam ca unii dintre prietenii sau cunoscutii mei doreau serviciile pe care le vind acum si asa au aparut primele doua contracte”, a spus ea.

Potrivit acesteia, nu oricine poate fi antreprenor. “Cum stii daca esti potrivit? … Nu stiu: te uiti la profilele celor pe care ii admiri si care au reusit ca antreprenori, incercand  sa afli daca esti dispus sa faci ce au facut si ei, stai de vorba cu prietenii, te uiti onest la tine, in oglinda, si cauti sa afli la ce esti dispus sa renunti pentru a-ti indeplini aspiratiile!”