Eşti student şi nu şti cum să îţi alegi job-ul? Iată câţiva paşi simpli pe care să-i urmezi

Studenţii şi tinerii absolvenţi se confruntă adesea cu gândul că facultatea pe care au ales să o urmeze nu este potrivită pentru ei. De asemenea, o mare problemă în rândul tinerilor este că nu ştiu cum să îşi aleagă un loc de muncă. Toţi visăm job-ul ideal, bine plătit, stabil şi care să se potrivească pasiunilor noastre.

„Abilitățile și pasiunile vin din trecut, dar nu este important să se transforme într-o alegere profesională pentru viitor. Spre exemplu, cineva se poate pricepe foarte bine la gătit, dar nu înseamnă că trebuie neapărat să devină bucătar de profesie. Nici invers nu funcționează: alegerea unui domeniu de activitate doar din rațiuni practice, spre exemplu să meargă la informatică doar pentru că se cere și se plătește bine, dacă tânărul nu are nici un fel înclinații, aptitudini în acest sens. De asemenea, banii nu vor întârzia să apară pentru cei care iubesc ceea ce fac”, explică Sorin Faur, fondator al Academiei de HR, pentru Ejobs.

1. Programele de internship din timpul facultății ne sunt necesare pentru a înțelege mecanismul din mediul de business și pentru a ne canaliza spre o anumită profesie sau companie. Acest tip de activitate ne ajută să cunoaştem cultura organizațională, echipa și responsabilitățile pe care le implică un anumit job sau domeniu.

2. Pasiunile, obiectivele personale şi aptitudinile pe care le avem sunt principalii factori după care trebuie să ne alegem job-ul ideal.

3. Un alt factor de care trebuie să ţinem cont atunci când ne alegem viitorul job, e ca domeniul să fie viabil peste 10-15 ani pe fondul dinamicii pe care a adus-o tehnologia. Multe dintre meseriile de azi vor dispărea în viitorul apropiat.

4. Compania în care urmează să activezi trebuie să te ajute să te împlinești atât din punct de vedere personal, cât și profesional. O companie tânără oferă energie și entuziasm, flexibilitate și multe oportunități. Pe de altă parte, o multinațională oferă sedii mai frumoase, poate mai multă stabilitate și ordine şi poate chiar și ceva mai mulți bani.

5. Consilierea profesională încă din timpul liceului sau al facultății este una dintre soluțiile propuse de recrutori ca să fii sigur de domeniul în care vrei să îți construiești cariera. Lipsa consilierilor școlari e unul dintre motivele pentru care proaspeţii absolvenţi nu îşi cunosc suficient de bine aptitudinile.

„Cadrele didactice din învățământul superior trebuie să meargă în licee pentru a explica viitorilor studenți ce înseamnă domeniul în care vor să se specializeze și ce vor putea să facă după ce termină studiile. Am întâlnit mulți candidați care sunt acum anul II sau III de facultate și ei nu știu de ce au ales acel domeniu de studiu”, a explicat Raluca Peneș, HR Coordonator în cadrul companiei de externalizare de servicii de HR Smartree, pentru Ejobs.