Astfel, potrivit proiectului de act normativ, tinerii care vor să înfiinţeze o firmă vor putea beneficia de alocaţii financiare nerambursabile reprezentând cel mult 30%, dar nu mai mult de 10.000 euro sau echivalentul în lei din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, dar şi de garanţii acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii SA (FNGCIMM) pentru creditele contractate de beneficiari până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, dar în limita sumei de 80.000 euro sau echivalentul în lei.
N-ai voie tranzacţii imobiliare, jocuri de noroc sau să vinzi arme

Obiectul de activitate al microînterrpindrii nu poate include activităţi de intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope, precum şi activităţile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.
Potrivit proiectului, în afara obligaţiilor stabilite prin actele normative în vigoare, aplicabile oricărui operator economic, microîntreprinderea aparţinând întreprinzătorului debutant are obligaţia de a notifica în scris, Oficiul Teritorial pentru IMM şi Cooperaţie al Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM (AIPPIMM) în a cărui rază de competenţă îşi are sediul, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la înfiinţare, în vederea luării în evidenţă, precum şi să să angajeze, cu contract de muncă pe durată nedeterminată, şi să menţină în activitate cel puţin doi salariaţi de la momentul obţinerii facilităţilor menţionate până la pierderea calităţii de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant.

De asemenea, trebuie să reinvestească, anual, cel puţin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent, să depună la AIPPIMM situaţiile financiare semestriale şi anuale, cu dovada înregistrării acestora la autorităţile competente, precum şi un raport semestrial de progres.

Tinerii incluşi în acest program vor beneficia de scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 (patru) salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată. Această perioadă constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea şi calculul drepturilor prevăzute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale se utilizează venitul brut realizat lunar, la care asiguratul datorează contribuţia individuală de asigurări sociale. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acordă pentru veniturile salariale lunare care depăşesc cuantumul salariului mediu brut pe economie din anul anterior.

Potrivit proiectului de act normativ, calitatea de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant se pierde la data de 31 decembrie a anului în care se împlinesc trei ani de la data înregistrării, la data la care activitatea microîntreprinderii aparţinând întreprinzătorului debutant a fost suspendată temporar, a încetat voluntar sau când a fost declanşată procedura de insolvenţă, precum şi la împlinirea a 45 de zile lucrătoare de la data scadenţei unei obligaţii fiscale neîndeplinite.
De asemenea, se mai pierde această calitate de microîntreprindere la momentul depunerii situaţiei financiare semestriale sau anuale, dacă cifra de afaceri pe anul în curs a atins echivalentul în lei al sumei de 500.000 euro. La atingerea acestui prag, societatea comercială are obligaţia de a notifica în scris, cel mai târziu până la sfârşitul lunii următoare, Oficiul Registrului Comerţului în a cărui rază teritorială se află sediul său social.

Facilităţile acordate prin Program se consideră acordate necuvenit şi se recuperează potrivit legii, când calitatea de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant a fost pierdută conform condiţiilor prevăzute în lege, când microîntreprinderea nu a îndeplinit una din obligatiile prevăzute sau când întreprinzătorul debutant sau oricare dintre asociaţii acestuia a săvârşit, în scopul de a beneficia de facilităţile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, fapte penale pentru care a fost condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă.

Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM are obligaţia de a monitoriza şi controla aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi de a prezenta Guvernului un raport anual cu privire la desfăşurarea şi efectele programului, până cel mai târziu la data de 31 martie.