Ești un magnet pentru țânțari? Ce îi atrage cel mai mult și cum te poți feri de înțepăturile lor

țânțari

SURSA FOTO: Dreamstime

Ești un magnet pentru țânțari? Persoanele cu rate metabolice mai mari ar putea fi mai atractive pentru țânțari. Se știe că unii oameni atrag țânțarii mai mult decât alții, dar există soluții pentru a vă feri de aceste insecte.

Femelele mușcă oamenii și alte animale pentru a obține o masă de sânge, de care au nevoie pentru a produce ouă.

„Țânțarii folosesc o suită de repere olfactive, senzoriale și vizuale pentru a-și selecta gazdele, iar unele specii de țânțari sunt mai selective decât altele”, afirmă Katie M. Westby, expertă în boli infecțioase la Centrul de Cercetare Tyson, de la Universitatea Washington din St. Louis.

Aceste insecte te pot alege ca gazdă din motive diferite. Pielea ar putea emite „un cocktail unic de substanțe chimice” care te face mai atractiv pentru țânțari, a spus Westby, conform Verywellhealth.

Țânțarii infectați pot răspândi boli precum Zika, West Nile, malaria și dengue. 

Doar aproximativ 12 din cele 200 de tipuri de țânțari din SUA sunt purtători de boli. Cu toate acestea, chiar și țânțarii relativ inofensivi înțeapă și pot provoca reacții ușoare, cum ar fi bubițe dureroase, mâncărimi sau reacții severe, precum urticarie sau ganglionii limfatici umflați.

Dioxidul de carbon activează țânțarii

Dioxidul de carbon, gazul pe care îl expirăm, ajută țânțarii să-și identifice gazda.

Dr. Clément Vinauger, profesor asociat de biochimie la Virginia Tech,  spune că dioxidul de carbon „activează” țânțarii, determinându-i să vâneze alte lucruri care indică prezența unui om.

Țânțarii pot detecta dioxidul de carbon expirat de la 30 de metri distanță. Cantitatea de dioxid de carbon expirată influențează modul în care țânțarii își aleg gazda.

„Dioxidul de carbon este un factor principal de atracție pentru țânțari, astfel încât persoanele cu rate metabolice mai mari, cum ar fi femeile însărcinate sau cei care se antrenează, expiră mai mult dioxid de carbon și sunt mai atractive pentru țânțari”, a spus medicul.

Purtați culori mai deschise pentru a ține țânțarii la distanță

Odată ce țânțarii detectează dioxidul de carbon, aceste insecte vor căuta anumite culori care le ajută să identifice o gazdă. Un studiu publicat în 2022 sugerează că țânțarii sunt atrași de lungimi de undă portocalii și roșii, detectate la oameni, indiferent de nuanța pielii acestora.

Deși țânțarii folosesc indicii vizuale pentru a-și găsi gazdele, nu au o „vedere foarte clară”.

„Pentru ei, este mai ușor să depisteze culori contrastante. Dacă te gândești la cer ca fundal, culorile mai deschise nu vor fi în contrast cu cerul la fel de mult cum sunt culorile mai închise”, explică el.

Pe lângă dioxidul de carbon și indiciile vizuale, și temperatura corporală ridicată îi atrage. Purtarea culorilor deschise vă poate ajuta să țineți țânțarii la distanță.

„Țânțarii sunt atrași de căldură, așa că dacă o persoană degajă mai multă căldură, va fi mai atractiv pentru țânțari”, afirmă el.

Culorile închise absorb căldura în comparație cu culorile deschise, iar țânțarii sunt atrași de căldură. 

Atrași de parfumurile florale

Aceste insecte folosesc și simțul mirosului pentru a alege o gazdă. Un amestec de mirosuri de la transpirație și microbiota pielii îi ajută pe țânțari să decidă unde să aterizeze și să muște. 

Un studiu din 2022 a descoperit o asociere între nivelurile mai ridicate de acizi carboxilici, un compus natural care contribuie la mirosul pielii umane și o mai mare atracție pentru țânțari.

„Acei compuși diferiți pe care îi producem prin piele le spun despre calitatea pe care o avem în calitate de gazdă”, a spus Vinauger, care a studiat recent dacă săpunurile parfumate ar putea modifica atractivitatea unei persoane pentru țânțari.

Echipa sa a descoperit că săpunurile modifică „profilul de miros” al unei persoane, ceea ce ar putea face pe cineva mai mult sau mai puțin atrăgător pentru insecte.

De exemplu, unele specii de țânțari Anopheles sunt atrase de mirosul piciorului. Acești țânțari transmit malaria și se hrănesc, de obicei, în interior. Înțepând picioarele persoanelor care dorm, țânțarii evită capul, unde se produce cea mai mare cantitate de CO2, și reduc șansa de a-și trezi din somn victima.

Componenta psihologică

Există și o componentă psihologică a activității țânțarilor. Unii oameni observă țânțarii din jur și un singur țânțar le provoacă o reacție puternică. 

Alți indivizi nu sunt deranjați și nu observă țânțarii care sunt atrași de ei, chiar și atunci când insectele se ospătează din plin cu sângele lor. Unii țânțari se specializează în a se hrăni cu anumite părți ale corpului. De exemplu, Aedes aegypti este o specie de țânțar care preferă să se hrănească in mod special sângele din jurul gleznelor.

Cum să îi țineți departe

Bacteriile de pe piele pot emite, de asemenea, mirosuri care ar putea atrage țânțarii, dar oamenii de știință vor să afle de ce microbiomul pielii și mirosurile naturale ale corpului atrag insecte. Cu toate acestea, ceea ce poți controla este mediul de acasă.

Westby a spus că țânțarii se dezvoltă în apă stătătoare și în medii umbroase și umede. „Prin eliminarea apei stătătoare din recipiente, cum ar fi farfuriile pentru plante, gălețile și jgheaburile, veți elimina zonele lor de reproducere și așa veți reduce numărul de țânțari din curte”, a adăugat ea.