Economia României îşi revine lent pentru că cererea internă si cea externă nu cresc concomitent, iar PIB-ul ar putea creşte cu 1,2% în 2012 şi 2,3% în 2013, în termeni reali, scrie Agerpres din raportul trimestrial de analiză al UniCredit Ţiriac Bank.
Creşterea economică este dependentă de situaţia din zona euro, iar ajustarea dezechilibrelor economice va încetini, susţin analiştii băncii.
Deficitul contului curent ar putea rămâne peste 4% din PIB, în timp ce deficitul bugetar s-ar putea reduce la 3% din PIB, iar datoria publică este limitată la 40% din PIB.
Raportul UniCredit menţionează că investiţiile străine sunt reduse si trebuie compensate cu o absorbţie mai bună a fondurilor europene, relaxarea politicii monetare a fost benefică pentru costul împrumuturilor în lei ale Ministerului Finanţelor Publice, iar BNR ar putea duce dobânda cheie la 5%.
"Impactul politicii monetare asupra costului creditelor este amânat deoarece piaţa interbancară nu este o alternativă viabilă de finanţare pentru bănci. Ca urmare, dobânzile la depozite rămân ridicate, iar cele la credite nu se pot reduce mai repede din cauză că marjele de dobândă sunt deja cele mai reduse din Europa Centrală si de Est. Leul s-ar putea aprecia faţă de euro dacă exporturile îsi revin. Deprecierea peste 4,4 RON/EUR este puţin plauzibilă", scrie în raportul citat de Agerpres.
În ceea ce priveşte sistemul bancar, care a încheiat în pierdere 2011, analiştii UniCredit apreciază că rezultatele ar putea fi marginal mai bune în 2012, iar riscul contagiunii de la problemele din Grecia este limitat.