Cum va arăta viitoarea economie globală în funcție de PIB în 2050

România, creștere economie, SURSA FOTO: Dreamstime

SURSA FOTO: Dreamstime

Estimări economia globală. Potrivit unui raport recent al experților Goldman Sachs, se preconizează că echilibrul puterii economice globale se va schimba dramatic în următoarele decenii.

Estimări economia globală. Mai precis, analiștii cred că Asia ar putea deveni, în curând, cel mai mare contributor regional la PIB-ul mondial, depășind puterile economice tradiționale grupate în categoria Developed Markets (DM). Pe baza acestor previziuni, Asia (ex DM) va reprezenta 40% din PIB-ul global, cu puțin peste cota estimată a DM de 36%. Aceasta ar marca o schimbare uriaș față de acum 50 de ani (2000), când Developed Markets reprezentau peste 77% din PIB-ul global, potrivit unei analize publicate de Visualcapitalist.

Estimări economia globală

Următorul tabel include o defalcare regională a PIB-ului real așteptat în 2050. Toate cifrele se bazează pe USD din 2021

Regiune PIB real în 2050 (trilioane USD) % din total

Asia (ex DM) 90,6 USD 40%
Piețe dezvoltate (DM) 82,9 USD 36%
Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu și Africa 38,3 USD 17%
America Latină 16,0 USD 7%
Total mondial

(Cifre rotunjite) 227,9 USD 1 100%

Pe baza acestor previziuni, Asia (ex DM) va reprezenta 40% din PIB-ul global, cu puțin peste cota estimată a piețelor dezvoltate de 36%. Aceasta ar marca o schimbare masivă față de acum 50 de ani (2000), când DM reprezentau peste 77% din PIB-ul global.

Asia

Concentrarea pe Asia, China și India va reprezenta cea mai mare parte a PIB-ului preconizat al regiunii în 2050, deși creșterea Chinei se va reduce semnificativ. De fapt, Goldman Sachs se așteaptă ca, până în anii 2050, creșterea anuală a PIB-ului real în țară să fie în medie de 1,1%. Acest lucru este mult mai lent decât creșterea anuală de 1,4% așteptată a SUA, în același deceniu. Economiile cu cea mai rapidă creștere din Asia în anii 2050 vor fi India (3,1% anual), Bangladesh (3,0% anual) și Filipine (3,5% anual). Se așteaptă ca aceste țări să prospere din ce în ce mai mult datorită ratelor ridicate de creștere a populației și a vârstei medii relativ scăzute, ceea ce se traduc într-o forță de muncă mai mare. Economia Indiei este determinată de cererea internă, spre deosebire de multe economii din regiune care depind mai mult de exporturi, până la 60% din creșterea sa fiind atribuită în principal consumului intern și investițiilor, potrivit raportului Goldman. S&P Global și Morgan Stanley au prezis, de asemenea, că India este pe cale să devină cea de-a treia economie ca mărime până în 2030.

America Latină

În ceea ce privește America Latină, se poate vedea că regiunea va reprezenta un procent relativ mic de 7% din PIB-ul global în 2050. Conform previziunilor anterioare ale Goldman Sachs, din 2011, multe țări din America Latină au avut performanțe slabe în ultimul deceniu. De exemplu, PIB-ul real al Braziliei a scăzut de la 2,7 trilioane de dolari în 2010, la 1,5 trilioane de dolari în 2020. Din cauza acestor eșecuri, experții Goldman Sachs cred că Indonezia va putea să depășească Brazilia ca cea mai mare piață emergentă din lume, înainte de 2050. În schimb, puterea economică a Braziliei este de așteptat să depășească Franța și Canada până atunci, dacă aceste previziuni se dovedesc a fi corecte.