Potrivit opiniilor exprimate în luna decembrie 2008, de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada decembrie 2008 – februarie 2009 o scădere a activităţii din industria prelucrătoare şi construcţii, o stabilitate în comerţul cu amănuntul şi în sectorul de servicii, în raport cu cele trei luni anterioare.

Scădere a volumului de producţie din industrie

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2008, conform opiniei a 29% dintre managerii din industria prelucrătoare se preconizează, pentru următoarele trei luni, o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -15%). Aceasta se bazează, în principal, pe aprecierea de reducere a contractelor şi comenzilor din ultimele trei luni, atât pentru piaţa internă cât şi pentru piaţa externă (cea mai mare înregistrată de la începutul anului), dar şi pe o creştere a stocurilor de produse finite.

Tot un trend descendent se estimează de către manageri şi pentru numărul de salariaţi, soldul conjunctural fiind de -22% pe total industrie prelucrătoare.

În luna decembrie 2007 se estima, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de creştere moderată a producţiei (sold conjunctural +6%) şi de diminuare a numărului de salariaţi, potrivit soldului conjunctural de -9%.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează, în decembrie 2008, o tendinţă de creştere pentru următoarele trei luni (sold conjunctural +16%).

Mai puţine construcţii, situaţie generată de caracterul sezonier al activităţii

Factorul de sezonalitate are o puternică influenţă asupra activităţii din sectorul de construcţii, particularitate de care au ţinut cont managerii întreprinderilor care au răspuns la cercetarea statistică.

Din sintetizarea opiniilor acestor persoane autorizate, rezultă o tendinţă de scădere a  volumului producţiei şi a stocului de contracte şi comenzi din construcţii pentru luna decembrie 2008 şi primele două luni ale anului 2009 (sold conjunctural -35%, respectiv -39%).

Se prognozează, de asemenea, şi reducerea  numărului de salariaţi, atât pe total (sold conjunctural –34%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor.

Opiniile managerilor, din decembrie 2007, exprimau aceeaşi tendinţă, de restrângere a activităţii începută odată cu intrarea în sezonul rece, pentru întregul sector de construcţii.

Managerii estimează o creştere a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +22%), intensitatea acesteia fiind mai mică faţă de estimarea din luna decembrie a anului precedent (sold conjunctural +31%).

Comerţul cu amănuntul nu va suferi modificări

Managerii intervievaţi în luna decembrie 2008, din sectorul  comerţ cu amănuntul, au estimat că nu vor avea loc modificări semnificative în următoarele trei luni, comparativ cu perioada anterioară.

Situaţia economică, pe total activitate, se menţine la aceeaşi valoare pe care a înregistrat-o în luna noiembrie 2008 (sold conjunctural +5%).

De asemenea, volumul total al comenzilor de mărfuri îşi menţine trendul semnalat în luna anterioară (sold conjunctural -6%).

Deşi cumpărătorii au fost mai rezervaţi şi mai prudenţi faţă de aprovizionarea cu produse în perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă, ei au avut un comportament normal în luna decembrie 2008. Astfel, volumul vânzărilor de mărfuri prin comerţul cu amănuntul şi-a urmat trendul pozitiv, dar şi-a încetinit creşterea, în decembrie 2007 soldul conjunctural înregistrat a fost de +31%, în timp ce în decembrie 2008 a fost +26%.

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector, potrivit a 85% din opinii.

Managerii întreprinderilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor creşte (sold conjunctural +16%).

Sector de servicii stabil

Situaţia economică din sectorul de servicii, în ultimele trei luni ale acestui an, a fost apreciată ca fiind bună (sold conjunctural +13%) deşi comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut creşterea a fost mai moderată în intensitate (în decembrie 2007, soldul conjunctural a fost de +24%).

Conform estimărilor din luna decembrie 2008, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de stabilitate pe ansamblul sectorului, conform a 56% din opiniile exprimate.

În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -10%). Acest trend descendent este dat în special de înteprinderile foarte mari (500 salariaţi şi peste), care înregistrează un sold conjunctural de -29% şi cele mijlocii (50-249 salariaţi), cu un sold conjunctural de -5%.

După opinia managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor înregistra o uşoară creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Sursa: INS