În condiţiile în care alte riscuri consistente nu au apărut faţă de prognoza anterioară, am putea spune că pe membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) i-a influenţat brusc virusul anticipaţiilor inflaţioniste. La cele mai recente revizuiri ale prognozei de inflaţie anuală la sfârşitul lui 2011, AAFBR a plusat cam cu pasul cu care ratase estimarea privind inflaţia anuală pentru luna anterioară.
De exemplu, pentru ianuarie, februarie şi martie, analiştii financiar-bancari au ratat ţinta de inflaţie anuală cu 0,2 puncte de fiecare dată. Astfel, estimările privind inflaţia de la sfârşitul anului au fost mereu revizuite în urcare de la 4,3%, la 4,5%, apoi la 4,8%, pentru ca acum să avem o revizuire accelerat în sus, până la 5,3%.
Cel mai probabil, estimările AAFBR au fost conduse pe o creştere mai mare decât de obicei de noua prognoză de inflaţie din partea BNR. Ieri, banca centrală a spus că vede o inflaţie de 5,1% la sfârşitul anului, în urcare de la 3,6% cât era prognoza anterioară, şi asta fără a include impactul din partea creşterilor aşteptate la tarifele de energie termică.
Dacă ar fi respectat pasul cu care şi-au revizuit prognoza de inflaţie, analiştii ar fi trebuit să vină cu cel mult 5,1% pentru finalul lui 2011, dar ar fi fost pentru prima dată când ar fi căzut pe aceeaşi cifră cu BNR!
În ceea ce priveşte rata anuală a inflaţiei la sfârşitul lui 2012, BNR şi-a revizuit prognoza în urcare, de la 3,2% la 3,6%, iar AAFBR de la 4,1% la 4,5%.