Vești proaste pentru români. Criza financiară s-ar putea adânci de la un moment la altul. Acest lucru este susținut și de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care şi-a înrăutăţit estimările privind evoluţia economică a României în 2022 şi în 2023.
Actualizarea estimărilor vine după ce economia țării noastre a consemnat o redresare de 5,9% în 2021, determinată în principal de consumul privat solid, arată raportul publicat marţi de instituţia financiară internaţională.
Astfel, conform noilor estimări ale BERD, în 2022, economia României ar urma să înregistreze un avans de 2,5%, comparativ cu o creştere de 2,8% previzionată în martie 2022, şi de 3% anul viitor, faţă de o estimare de 4,1%.
În același timp, instituția financiară internațională mai subliniază și motivul noilor estimări. Sursa citată precizează că economia a intrat în 2022 cu o poziţie slăbită, PIB-ul înregistrând un declin de 0,1% în ultimul trimestru din 2021, din cauza scăderii investiţiilor şi a încetinirii acumulării stocurilor.
Efectele creșterii inflației
Totodată, accelerarea inflației din semestrul doi al anului trecut a pus la rândul ei presiune pe firme, dar și pe consumatori.
„Accelerarea inflaţiei din semestrul doi din 2021 a pus deja presiune pe firme şi consumatori. În timp ce salariile nete reale s-au redresat temporar la începutul acestui an şi ridicarea restricţiilor a îmbunătăţit încrederea, războiul din Ucraina a sporit dificultăţile legate de inflaţie şi de perturbările din lanţurile de aprovizionare”, se arată în raportul BERD.
În ceea ce privește situația prețurilor de consum, BERD arată că în luna martie 2022, acestea au crescut în ritm anual cu 10,2%, în ciuda plafonării preţurilor energiei.
Menționăm faptul că Guvernul a adoptat o serie de măsuri pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile şi firmele afectate de război, iar în acest sens, consolidarea fiscală preconizată pentru acest an ar putea fi constrânsă de aceste cheltuieli şi de creşterea economică mai slabă, avertizează BERD.
Previziunile BERD pentru economia României în 2023
Totodată, un alt aspect punctat de instituția financiară se referă la acțiunea BNR de a majora rata dobânzii la 3% până în luna aprilie 2022, confruntându-se cu o înăsprire a lichidităţii de la începutul războiului.
În acest sens, raportul publicat mai arată că în 2022, creşterea economică ar urma să încetinească la 2,5%, balanţa riscurilor fiind înclinată în sens negativ, depinzând de evoluţia războiului şi de alte presiuni legate de aprovizionare.
Referitor la situația din 2023, conform estimărilor BERD, presiunile inflaţioniste persistente, reducerea cererii şi perturbările din lanţurile de aprovizionare ar urma să limiteze creşterea la un nivel estimat de 3%.