Estimările privind creșterea economiei mondiale în 2021, revizuite pe plus. Multiplele aprobări de vaccinuri anti-COVID şi lansarea acestora în unele state în decembrie au sporit speranţele unui eventual final al pandemiei, arată raportul FMI, conform reuters.com

Informațiile vin în contextul în care pandemia a provocat infectarea a aproape 100 de milioane de persoane şi decesul a peste 2,1 milioane de persoane pe plan global.

Estimările privind creșterea economiei mondiale în 2021

Totuși, instituţia financiară avertizează că economia mondial continuă să se confrunte „cu incertitudini excepţionale” iar noile valuri de infecţii şi noile variate reprezintă riscuri, arată sursa menționată.

Între timp, activitatea economică pe plan global va rămâne sub nivelul previzionat anul trecut, înaintea pandemiei. De asemenea, aproape 90 de milioane de persoane vor cădea probabil sub pragul de sărăcie extremă în perioada 2020-2021, pandemia ştergând progresele realizate în ultimele două decenii în privinţa eradicării sărăciei, iar nivelul şomajului este în creştere.

Trebuie menționat că în cel mai recent „World Economic Outlook”, FMI estimează pentru 2020 un declin al economiei globale de 3,5%, în timp ce în octombrie previziona o scădere de 4,4%, datele reflectând redresarea mai solidă din a doua parte a anului trecut. Pentru acest an, FMI se aşteaptă la o creştere de 5,5%, mai mult cu 0,3 puncte procentuale faţă de prognoza din octombrie.

SUA, cea mai mare economie mondială, ar urma să înregistreze un avans de 5,1% în 2021, în timp ce PIB-ul Chinei ar urma să crească anul acesta cu 8,1% şi cu 5,6% în 2022, conform sursei menționate.

FMI: Schimbările climatice au un risc asupra stabilităţii economice

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, este de părere că schimbările climatice un risc fundamental la adresa stabilităţii economice şi financiare. În acest context, aceasta a prezentat planurile instituţiei de a sprijini investiţiile în tehnologiile verzi, care vor stimula creşterea economiei mondiale, transmite Reuters.

Totodată, oficialul FMI a mai menționat că economia mondială ar putea creşte cu 0,7% în următorii 15 ani şi ar putea fi create milioane de locuri de muncă dacă urcă semnificativ preţul carbonului şi sunt extinse investiţiile în infrastructura verde.

Pandemia de coronavirus a avut și ea un impact major asupra creșterii economice, a mai precizat directorul general.

„Vedem schimbările climatice ca un risc fundamental la adresa stabilităţii economice şi financiare şi vedem acţiunile de protejare a mediului ca pe o oportunitate de a redresa creşterea economică, în special în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), şi de a genera noi locuri de muncă”, a spus Kristalina Georgieva, la summitul dedicat adaptării la schimbările climatice.