Nimic mai actual în aceste zile decât vorba românului care face haz de necaz rugând-ul pe ultimul care pleacă din ţară să stingă lumina. Vorba asta îţi vine în minte când auzi că serviciul de apeluri de urgenţă 112 va da faliment. Da, general-maior inginer Marcel Opriş, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), a anunţat săptămâna trecută că va închide serviciul pentru că nu mai are bani.
Lăsând la o parte faptul că sistemul respectiv este operat de o fostă unitate militară cu atribuţii în siguranţa statului şi mai puţin a cetăţeanului, situaţia e tragi-comică. Chiar pe site-ul STS se specifică clar că „funcţionarea sistemului de apeluri de urgenţă 112 este o necesitate firească pentru o ţară civilizată care înţelege să-şi protejeze cât mai bine cetăţenii, dar este şi un obiectiv susţinut de toţi actorii de pe piaţa comunicaţiilor din România“.
O instituţie din subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nu mai are bani pentru că, de la preşedintele statului şi până la ultimul amărât de parlamentar, nimeni nu s-a gândit la o formulă viabilă de finanţare pentru funcţionarea unui serviciu în slujba cetăţeanului. În ciuda miliardelor de euro care se învârt în piaţa telecom, pentru care sunt plătite taxe şi impozite uriaşe, dezinteresul total merge şi mai departe. Companiile de telefonie mobilă nici măcar nu transmit sistemului 112 informaţii privind localizarea apelantului, pentru că nimeni nu le-a cerut asta până acum. La fel, timp de doi ani, nimeni nu s-a aşezat la masa discuţiilor pentru a găsi o soluţie de a interconecta sistemele folosite de operatori cu cel al STS. Evident, Comisia Europeană a demarat procedurile de infringement împotriva României pe acestă temă.
Ne-am făcut (din nou) de poveste! Ca eternă consolare mioritică, capra vecinului, 112 bulgăresc, nici măcar nu există. Noi ca noi, dar să vezi ce papară o să-şi ia bulgarii!