Uniunea Europeană vrea să scoată carnea din meniul românilor! Blocul comunitar vrea ca europenii să consume mai puțină carne. Motivul invocat este legat de emisiile de gaze cu efect de seră.
Consumul de carne a intrat în vizorul UE
Europa discută despre reducerea drastică a consumului de carne. UE susține că efectul de seră este cauzat de emisiile aduse de consumul de carne. Astfel, UE studiază posibilitatea de a-i obliga pe cetățenii săi, deci și pe români, să reducă brutal consumul.
Motivul invocat este diminuarea emisiilor cu efect de seră. Un alt pretext este diminuarea riscului bolilor asociate cu o dietă preponderent carnivoră.
Astfel, până în 2050, consumul mediu anual pe cap de român ar să scadă de la 65 la 12 kilograme, relatează Antena 3. Această scădere de peste 80% pare greu de pus în practică în România. Producătorii, la rândul lor, spun că românii renunță la carne doar din cauza prețurilor mari.
Ei avertizează că vor trebui să își scumpească marfa, dacă UE va obliga la etichetarea acestor alimente, așa cum a procedat cu avertismentele privind riscul consumului de tutun.
Obiceiurile alimentare, mai ales cele ale românilor, sunt extrem de greu de schimbat, explică psihologii.
„E greu să îi spui creierului să înlocuiască cu o legumă carnea (…) Acest lucru ține de cum ești educat, de primii ani de viață.
Așteptarea ca o astfel de atenționare să ducă la o schimbare de comportament o putem vedea (materializată) peste 20 – 30 de ani”, a declarat psihologul Mirela Zivari, scrie Antena 3.
Studiile arată că europenii mănâncă de două ori mai multă carne decât media globală și de trei ori mai multe lactate.
Problemele de sănătate generate de carne sunt pe agenda europenilor
Se pare că un consum prea mare de carne cauzează diverse probleme de sănătate, cum ar fi cancerul. În plus, industria cărnii cauzează emisii de gaze cu efect de seră, ce duc la schimbări climatice.
În Marea Britanie, de exemplu, 72% din populație consumă carne. Guvernul de la Londra vrea să reducă consumul de carne cu 30% până în 2032. Universitatea Durham din Marea Britanie a ajuns la concluzia că imaginile grafice de pe pachetele de țigări, ce avertizează oamenii asupra riscurilor fumatului, ar putea fi folosite pe ambalajele cărnii pentru a reduce consumul ei.
Universitatea Durham a realizat un studiu psihologic, la care au participat 1.000. Au fost împărțiți în patru grupuri și li s-au arătat imagini cu paste cu carne, paste cu legume și paste vegane. Felurile de mâncare erau însoțite de o etichetă de avertizare privind sănătatea lor sau schimbările climatice.
Apoi, oamenii au trebuit să spună cât de credibile erau acele etichete. La final, s-a constatat că toate etichetele au fost eficiente.