Autoritățile le cer oamenilor să se pregătească pentru a-și apăra casele! Trebuie să-şi înregistreze armele într-un termen de două zile

Mesajul respectiv a fost transmis în contextul în care gruparea Frontul de eliberare al poporului din Tigray (TPLF) a revendicat în ultimele zile cucerirea oraşelor Dessie şi Kombolcha, situate la o intersecţie rutieră strategică la circa 400 de kilometri de Addis Abeba, conform informațiilor transmise de afp.com

Totuși, guvernul etiopian a dezminţit că ar fi pierdut acele două oraşe. În cazul în care cucerirea acestora de către rebeli se confirmă, aceasta ar marca o etapă importantă în războiul care durează de peste un an.

Comunicaţiile sunt tăiate în mare parte din nordul Etiopiei

De asemenea, accesul jurnaliştilor este limitat, făcând dificilă orice verificare independentă a poziţiilor pe teren. Simultan, la Addis Abeba autorităţile le-au cerut celor cinci milioane de locuitori ai oraşului să-şi înregistreze armele într-un termen de două zile şi să se pregătească să apere capitala.

„Toţi locuitorii trebuie să se organizeze pe blocuri şi cartiere pentru a apăra pacea şi securitatea în zona lor, în coordonare cu forţele de securitate” iar „tinerii din oraş vor fi recrutaţi şi organizaţi pentru a activa în coordonare cu forţele de securitate”, a declarat responsabilul guvernamental cu securitatea capitalei, Kenea Yadeta, care a mai cerut încetarea răspândirii de „informaţii false” pe reţelele de socializare.

Aceste măsuri urmează apelurilor la unitate lansate de premierul etiopian Abiy Ahmed, care a susţinut că victoria este posibilă dacă ţara se opune rebelilor cu „toată forţa” ei. El a spus luni într-un discurs că străini luptă alături de TPLF, fără alte detalii. Singura prezenţă a unor combatanţi străini confirmată până în prezent în acest război este cea a trupelor din Eritreea care au sprijinit armata etiopiană în ofensiva acesteia în Tigray.

Început în noiembrie anul trecut, acest conflict a înregistrat o întorsătură spectaculoasă în ultimele luni. Premierul Abiy Ahmed proclamase victoria pe 28 noiembrie după ce a trimis armata în regiune pentru a înlătura autorităţile locale disidente provenite din rândurile TPLF.

Însă până în luna iunie combatanţii acestei grupări au recucerit cea mai mare parte a regiunii Tigray, forţând armata etiopiană să se retragă. Rebelii au continuat apoi ofensiva în regiunile învecinate Amhara şi Afar, iar acum par să ameninţe capitala Addis Abeba.

Preşedintele SUA Joe Biden a condamnat în luna mai încălcările drepturilor omului în Tigray şi a anunţat atunci sancţiuni împotriva Etiopiei. Administraţia de la Washington a instituit astfel restricţii de viză pentru responsabilii din Etiopia şi Eritreea acuzaţi de SUA că au alimentat conflictul, precum şi restricţii extinse în materie de asistenţă economică şi de securitate pentru Etiopia, potrivit sursei menționate.