‘Documentul este un angajament pe care Ministerul Sănătăţii şi-l ia în faţa Guvernului ca până la sfârşitul acestui an să aibă o strategie în sănătate, care să stea la baza construirii tuturor programelor şi proiectelor în domeniul sănătăţii, inclusiv alocării resurselor în domeniul sănătăţii’, a arătat ministrul, la semnarea parteneriatului cu Alianţa Naţională pentru Boli Rare.
Ministrul a subliniat că fiecare comunitate va realiza o strategie în funcţie de necesităţile din plan local.
‘Noi transmitem deja către consiliile judeţene, cele care prin Memorandum vor fi responsabile de realizarea, elaborarea strategiei judeţene, ceea ce până acum nu s-a întâmplat. Preşedinţii de consilii judeţene sunt cei care vor coordona aceste strategii locale. Noi am gândit un fel de machetă unitară pe baza căreia să adunăm datele, propunerile la nivel central şi undeva, la mijlocul acestei veri, să putem spune că avem gata strategiile pentru fiecare judeţ în parte. Ele vor fi în final negociate între Ministerul Sănătăţii şi fiecare judeţ, pentru o formă finală, după care se vor întocmi planurile bugetare multianuale 2014 – 2016 şi o tendinţă de finanţare până în 2020’, a explicat ministrul Sănătăţii.
Eugen Nicolăescu a spus că o strategie naţională va fi întocmită spre sfârşitul anului şi va fi prezentată apoi în Guvern. Datele vor fi comparabile, având o metodologie unitară pe un set de indicatori conveniţi.
SURSA: Agerpres