Eugen Popescu, director general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), a declarat în cadrul conferinței organizate de revista Capital că mare parte din dezangajarea unor fonduri a fost cauzată de lipsa capacității investitorilor privați.
"Am permis mai multor proiecte să intre în sistem. Din această cauză 1,6 miliarde de euro s-au reziliat în 2007-2013. Mai bine să avem proiecte bune, decât să reziliem contracte. Nu mai vorbim de experiența beneficiarilor noștri care și-au văzut munca zădărnicită", a explicat șeful AFIR.
Pentru a nu mai întâmpina astfel de probleme, Eugen Popescu a menționat că au fost introduse criterii potrivit cărora beneficiarii trebuie să facă dovada că dețin numerar să consume doar pentru proiect, în limita a 50% din proiect.
“Vrem să existe această garanție ca să știm că oamenii au bani pentru a demara un proiect. Am menținut sistemul de plată la factură. Am văzut că funcționează și atunci l-am păstrat”, a spus Popescu, în cadrul conferinței “Agricultura în 2016. Vector de creștere economică”, organizată de revista Capital, la USAMV.
Eugen Popescu a precizat că pe noul program PNDR 2020, din cele 7.691 de proiecte depuse au fost selectate un număr de 4.345 de proiecte, adică 57% din total.
Condițiile s-au înmulțit. Este un număr mare de măsuri pe care le gestionăm. Dacă în 2008-2009 s-a preferat lansarea unui număr restrâns de măsuri, acum vorbim de 16 măsuri la nivelul anului 2015. În acest an, alocarea este de 1,8 miliarde euro. Noi suntem pregătiți să susținem fonduri de 435 de milioane de euro pentru irigații. Încercăm să redeschidem alte măsuri în acest an.