Parchetul General a impus măsuri restrictive lui Eugen Sechila, cunoscut pentru legăturile sale cu Călin Georgescu și pentru activitățile controversate. Sechila a fost plasat sub control judiciar, în urma unei interceptări în care se presupune că ar fi intenționat să părăsească teritoriul României. Măsura a fost luată în contextul intensificării monitorizării activităților ce implică utilizarea de simboluri interzise prin lege, reflectând preocupările autorităților privind extremismul și securitatea publică.

Anchetatorii cercetează activitatea lui Sechila

Eugen Sechila, cunoscut pentru legăturile sale cu Călin Georgescu, a fost plasat sub control judiciar de către Parchetul General. Decizia include interdicția de a părăsi teritoriul României fără aprobarea autorităților competente.

Autoritățile au acționat rapid, ridicându-l pe Sechila joi pentru a-l aduce la audieri la sediul Parchetului. Informațiile obținute indicau faptul că acesta intenționa să părăsească țara.

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, autoritățile erau alertate de intenția sa de a pleca în străinătate.

Incident repetat în mai puțin de o săptămână

Este pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână când Sechila a fost oprit în trafic de polițiști și dus la audieri.

Conform informațiilor publicate de G4Media, bărbatul intenționa să călătorească în Ciad, o țară din Africa Centrală.

Luni, el fusese chemat la audieri în urma unei postări pe TikTok, în care îi îndemna pe susținătorii lui Călin Georgescu să participe la un marș în Piața Victoriei.

Sechila a anunțat ulterior că renunță la organizarea manifestației pentru a evita tulburarea ordinii publice.

Legăturile cu organizații controversate

Sechila, fost membru al Legiunii Străine, propune introducerea unei forme oficiale de pregătire militară încă din liceu.

Eugen Sechila activează în Asociaţia „Gogu Puiu”, care organizează „tabere de haiducie” menite să „îndepărteze copiii de ecranele digitale” și să îi învețe pe tineri „tehnici de supraviețuire” în natură, potrivit site-ului organizaţiei.

Activitatea sa a fost în repetate rânduri asociată cu promovarea unor simboluri controversate.

O fotografie apărută recent în presă îl arată pe Sechila alături de Călin Georgescu, purtând o insignă care simbolizează Garda de Fier.

De asemenea, imagini cu Sechila, Călin Georgescu și Horațiu Potra au fost distribuite pe Telegram, alimentând suspiciunile cu privire la activitatea lor.

Călin Georgescu, Horațiu Potra, Eugen Sechila
SURSA FOTO: Telegram

Controverse privind simbolurile utilizate

Eugen Sechila a fost pus sub acuzare pentru utilizarea de simboluri legionare, o faptă incriminată prin Ordonanța de Urgență nr. 31/2002. Conform legii, utilizarea publică, confecționarea sau răspândirea de simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se sancționează cu până la trei ani de închisoare sau interzicerea unor drepturi.

„Am auzit şi eu, sigur că da. Nici vorbă, nu. Nu există aşa ceva. (…) Ştiu de el, evident, ştiu cum ştiţi şi dumneavoastră”, a declarat Călin Georgescu pentru Realitatea Plus, negând orice legătură cu Horațiu Potra.

Acesta din urmă fusese reținut săptămâna trecută, în timp ce transporta un arsenal complet în direcția București.

Măsurile impuse de Parchetul General

Sechila a fost plasat sub control judiciar, cu restricția de a părăsi teritoriul României fără acordul prealabil al autorităților.

Măsura vine în contextul intensificării monitorizării activităților care includ simboluri controversate și alocarea de resurse semnificative pentru investigarea lor.

Conform art.4 din OUG 31/2002: „(1) Confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi utilizarea în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”.

Această decizie subliniază importanța respectării legislației în vigoare privind combaterea extremismului.