Fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, a publicat un rechizitoriu necruțător cu privire la incapacitatea guvernanților de a asigura începerea anului școlar în condiții optime.
Lipsa de infrastructură tehnică și de pregătire a profesorilor pentru desfășurarea învățământului on-line, precum și lipsa de încredere în guvernanți, fac ca tot greul să cadă pe umerii părinților și ai factorilor de decizie de la nivel local, acuză fostul ministru.
”Nu sunt asigurate condiții minime igienico-sanitare în școli”
”NU mai sună clopoțelul pe 14 septembrie!
NU avem tablete pentru începerea școlii, dar este sigur că avem tablete pentru alegeri! Bine, alegeri avem o dată la 4 ani, pe când școală este tot timpul!
NU avem profesori pregătiți să țină cursuri online! Nu avem infrastructura necesară pentru sistemul de educație online!
NU avem în toate satele conexiune la internet și nici măcar semnal pe telefon! NU avem nici bani de tablete, măști, dezinfectanți și alte nevoi pentru asigurarea unor condiții minime igienico-sanitare în școli!
”Lipsă de încredere în Guvern”
NU avem capacitatea la nivel central/local de a realiza achizițiile necesare într-un timp atât de scurt! NU avem încredere în guvern!
Avem doar SPERANȚA în stăruința directorilor de școli, în implicarea profesorilor, în răbdarea și înțelegerea părinților, în sprijinul primarilor și al autorităților locale!
Totuși … la COPII s-a gândit cineva?”, a scris Eugen Teodorovici miercuri pe Facebook.
Asigurări date de Monica Anisie
În context, trebuie precizat că ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunțat miercuri că peste 80.000 de tablete cu internet plătit pentru doi ani sunt gata să plece către unităţile de învăţâmânt care încep şcoala în scenariul roşu.
Mai mult decât atât, Anisie a explicat că şcolile pot achiziţiona echipamente electronice care să asigure buna desfăşurare a orelor online, pe care le pot deconta din fonduri europene.
Totuși, guvernanții se confruntă cu critici legate de faptul că nu asigură tabele și materiale sanitare – inclusiv măști – în cantități suficiente, pentru redeschiderea școlilor, în contextul pandemiei de coronavirus.