Eugen Tomac critică acordul Austria-România

Europarlamentarul Eugen Tomac și-a exprimat sâmbătă dezaprobarea față de existența unui înțelegere între Austria și România care ar restricționa aderarea României la zona Schengen aerian.

El  a declarat la postul B1 TV că acordul dintre Austria și România privind limitarea aderării României la zona Schengen aerian este o cedare inacceptabilă din partea autorităților române, nicidecum un cadou sau o consolare.

„Nu este niciun cadou, nu este nicio consolare. Este o cedare inacceptabilă a autorităților române”, a spus Tomac, la postul B1 TV.

MAI trebuie să dea detalii despre acord

Eugen Tomac și-a exprimat dorința ca Ministerul de Interne să rupă pactul tăcerii și să ofere cetățenilor români detalii despre conținutul acordului, argumentând că România, în calitate de stat suveran și semnatar al Tratatului de aderare la UE, ar trebui să intre în spațiul Schengen atunci când îndeplinește toate criteriile stabilite în Acordul Schengen.

„Eu vreau ca Ministerul de Interne să rupă acest pact al tăcerii și să prezinte cetățenilor români conținutul acestui acord pentru că România este stat suveran, a semnat un Tratat de aderare la UE și Acordul Schengen spune foarte clar că intri în spațiul Schengen când îndeplinești toate criteriile”, a punctat Tomac.

Eugen Tomac
Eugen Tomac (SURSA FOTO: Facebook, Eugen Tomac)

Explicațiile pe care le are de dat MAI

Criticând regulile inventate pe parcurs și încercarea Austriei de a prezenta situația drept normală, Eugen Tomac și-a exprimat nemulțumirea față de abordarea considerată:

  • absurdă
  • sfidătoare

El susține că ministrul de Interne ar trebui să iasă în public pentru a explica cetățenilor români:

  • detaliile acordului semnat
  • negocierile efectuate în numele statului român

Tomac subliniază necesitatea unui calendar clar privind aderarea României la Schengen atât în ceea ce privește transportul aerian, cât și pe cel terestru.

„Toate aceste reguli inventate în timpul jocului și încercări de a ne prezenta de către Austria o situație de normalitate, o mare favoare pe care ne-o face mi se pare că trăim într-un teatru al absurdului și este inacceptabil această abordare. Această secretomanie și prezentarea unor jumătăți de adevăruri drept mari realizări mi se pare o sfidare fără margini și ministrul de Interne are obligația să iasă public să le explice cetățenilor români ce a semnat, ce a negociat, în numele statului român pentru că România îndeplinește toate criteriile și noi avem nevoie de un calendar limpede când intrăm aerian și când intrăm terestru”, spune el.

Eugen Tomac a avertizat că orice angajament în această direcție este în detrimentul intereselor a 20 de milioane de cetățeni români și a tuturor celor care contribuie la valoarea economică a țării.

El subliniază că nu vede un raționament pentru cedarea inutilă în fața presiunilor. De altfel, respinge ideea că ar exista o victorie reală în această situație și considerând-o, mai degrabă, o concesie nejustificată.

„În caz contrar orice angajamente este împotriva intereselor a 20 de milioane de cetățeni români și a tuturor celor care produc valoare economică în această țară. Nu văd raționamentul pentru care trebuie să cedăm inutil să ne bucurăm de ceva ce ne aparține și ne este oferit în etape prezentându-ne o mare victorie. Nu este nicio victorie, este o cedare inutilă”, a concluzionat europarlamentarul.

Marcel Ciolacu, amenințat că va fi dat în judecată

Vlad Gheorghe, europarlamentar USR, a avertizat că intenționează să îl dea în judecată pe Marcel Ciolacu. Acest lucru se va întâmpla dacă nu dezvăluie „protocolul politic secret” privind Schengen. Gheorghe susține că premierul României a făcut concesii semnificative în fața austriecilor. El consideră că este esențial ca acest protocol să fie făcut public.

„Îl somez pe Ciolacu să publice protocolul în care el a cedat totul austriecilor pentru escrocheria „aero-Schengen”! Dacă nu-l publică, îl voi da în judecată și adevărul tot va ieși la iveală”, a scris europarlamentarul USR.

Vlad Gheorghe a subliniat importanța identificării semnatarului protocolului menționat și a adus în discuție legea răspunderii ministeriale în această situație. El a declarat că cei considerați incompetenți au făcut concesii semnificative în fața austriecilor, afectând interesele României.