Eugen Tomac a explicat că zilele următoare, mai exact în perioada 8-9 iunie, are loc şedinţa Consiliului JAI la Luxembourg. Această reuniune este ultima organizată in timpul preşedinţiei suedeze.
Tomac a atras atenţia că de pe ordinea de zi lipseşte cu desăvârşire cea mai importantă decizie pe care trebuia să şi-o asume Consiliul JAI şi anume decizia privind eliminarea frontierelor pentru România şi Bulgaria. Europarlamentarul PMP a precizat că singura cale prin care vom intra în spaţiul Schengen este procesul pe care l-a deschis la CJUE.
Consiliul JAI la Luxembourg, în 8-9 iunie
”În prezenţa tuturor miniştrilor de interne din statele membre ale Uniunii Europene, dar şi cu participarea miniştrilor de interne din Norvegia, Elveţia, Islanda şi Lichtenstein, are loc, în perioada 8-9 Iunie, şedinţa Consiliului JAI la Luxembourg. Această reuniune este ultima organizată in timpul preşedinţiei rotative a Uniunii Europene deţinută de către Suedia”, spune Eugen Tomac pe Facebook.
Europarlamentarul precizează că, deşi premierul suedez, Ulf Kristersson, a promis în plenul Parlamentului European că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va fi un obiectiv important al ţării sale, observăm din ordinea de zi prezentată că pe 8 iunie se va dezbate chestiunea Schengen cu propunerea de a adopta strategia privind libera circulaţie în UE în următoarele 12 luni”.
Lipsește cea mai importantă decizie: Este dreptul nostru si ne vom face singuri dreptate!
”Lipseşte, însă, cu desăvârşire de pe ordinea de zi cea mai importantă decizie pe care trebuia să şi-o asume Consiliul JAI şi anume decizia privind eliminarea frontierelor pentru România şi Bulgaria. De aceea, îmi menţin poziţia şi subliniez din nou că singura cale prin care vom intra în spaţiul Schengen este procesul pe care l-am deschis la CJUE. Este dreptul nostru si ne vom face singuri dreptate!”, mai arată Tomac.
Anterior, un alt europarlamentar, respectiv Victor Negrescu de la PSD, a atenționat cu privire la faptul că alegerile din Spania, țară care în curând va prelua președinția Consiliului European, ar putea periclita aderarea României la spațiul Schengen.
Aderarea României ar putea fi pusă în pericol
El a menționat, în plenul Parlamentului European, că în lipsa unor demersuri comune din partea partidelor românești, aderarea României ar putea fi pusă în pericol de alegerile din Spania, care va prelua în curând președinția Consiliului European.
Fac apel din plenul Parlamentului European la toate partidele politice din Spania să sprijine aderarea României la spațiul Schengen, mai ales că președinția sa la Consiliul UE reprezintă ultima posibilitate de a face acest lucru până la alegerile europene de anul viitor.
Social-democrații din Spania au fost clari în susținerea României, este timpul ca reprezentanții dreptei și extremei drepte din Spania să facă la fel”, a declarat acesta în plenul Parlamentului European.