Vestea momentului despre Schengen! Europarlamentarul Eugen Tomac a venit cu detalii în ceea ce privește demersul de la CJUE privind refuzul intrării în Schengen.
Demersul ar putea dura ani
Marți, europarlamentarul Eugen Tomac, de la PMP, a declarat că procedura CJUE privind excluderea României din spațiul Schengen ar urma să dureze între un an și jumătate și doi ani.
El și-a exprimat optimismul în ceea ce privește eforturile de a ridica această problemă în cadrul reuniunii Consiliului European din 9 iunie.
”În ceea ce priveşte procedural şi juridic toate lucrurile pe care le-am invocat, tot dosarul pe care l-am pregătit este foarte bine argumentat şi are toate şansele de a reuşi însă evident că durează şi va dura cel mai probabil un an şi jumătate, doi.
Îmi pun mari speranţe şi în capacitatea celor care încearcă la această oră să introduce pe agenda Consiliului European din 9 iunie acest subiect”, a spus Eugen Tomac în emisiunea ”Proiect de Ţară: România”, de la Prima News.
Se dorește transmiterea unui mesaj de la Bruxelles
Potrivit eurodeputatului PMP Eugen Tomac, președintele Klaus Iohannis, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și Charles Michel trebuie să lucreze împreună pentru a-i convinge pe șefii de stat în această lună. Scopul este de a transmite un mesaj de la Bruxelles în iunie, care să indice că există un consens și că problema a fost rezolvată cu succes. El a folosit expresia „fum alb pe acest dosar” pentru a transmite ideea că s-a ajuns la un acord.
”Altfel, pericolul pe care îl găsim tot mai des în Europa va cuprinde şi România, acela de a le oferi celor care contest proiectul European, identitatea aceasta pe care o construieşte Europa în vremuri de crize (..) să aibă tot mai mulţi aderenţi, pentru că oamenii nu mai suportă, vor argumente, vor fapte. Faptul că nu am avut o viziune, un proiect foarte bine pregătit de a intra în spaţiul Schengen ne-a costat foarte mult”, a mai spus eurodeputatul PMP.
Siegfried Mureşan, mesaj dur pentru susținerea aderării României la Schengen
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a făcut două solicitări cancelarului german Olaf Scholz, pe care le-a detaliat într-o postare pe Facebook. În timpul discursului său în Parlamentul European, Mureșan i-a reamintit cancelarului Scholz că Uniunea Europeană este o uniune bazată pe reguli și a subliniat importanța respectării promisiunilor.
El a făcut apoi două solicitări specifice: în primul rând, ca fiecare stat membru al Uniunii Europene să aloce 2% din PIB-ul său pentru securitate și apărare, în conformitate cu angajamentele NATO. În al doilea rând, ca Germania să sprijine în mod activ aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, deoarece acest lucru ar fi în beneficiul cetățenilor acestor țări și ar îmbunătăți securitatea în întreaga Uniune Europeană.