În contextul în care Rusia „șantajează” practic Europa privind oprirea livrărilor de gaze, prioritatea pentru Guvernul din România și pentru Comisia Europeană ar trebui să fie pregătirea pentru iarna care vine, consideră europarlamentarul PMP Eugen Tomac.
Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), europarlamentarul Eugen Tomac, acuză Rusia privind faptul că utilizează toate instrumentele de care dispune pentru a şantaja Europa. El precizează că a primit o confirmare cât se poate de clară din partea Comisiei Europene care spune că la iarnă Gazprom va opri livrările de gaze către Europa.
Rusia folosește toate instrumentele pentru a șantaja Europa
De asemenea, Eugen Tomac a transmis pe pagina sa de Facebook că Rusia a oprit livrările de gaze naturale către 12 state pentru a sabota Uniunea Europeană.
“Rusia utilizează astăzi toate instrumentele de care dispune pentru a şantaja Europa. Am primit acum o confirmare cât se poate de clară din partea Comisiei Europene care ne spune că la iarnă Gazprom va opri livrările de gaze către Europa. Este un scenariu pe care îl ia în calcul.
Evident, că în prezent Rusia a încetat să livreze gaze către 12 state din Europa cu scopul de a sabota Uniunea Europeană. Avem în faţă un stat condus în stil stalinist de către un dictator care a pierdut complet contactul cu realitatea. Putin trebuie oprit. Independenţa energetică a României şi a Uniunii Europene trebuie să fie principala preocupare a Guvernului României şi a Comisiei Europene”, a declarat Eugen Tomac.
El a precizat că a primit această informaţie din partea Comisiei Europene, în baza unei solicitări pe care a adresat-o în calitate de deputat în Parlamentul European. Liderul PMP a mai afirmat că statele membre sunt îndemnate să mărească stocurile de gaze pentru acest an, dar și pentru anii următori.
Pregătirea pentru iarnă, prioritate zero pentru Guvernul României
Tomac punctează faptul că pregătirea pentru iarnă „trebuie să fie prioritatea zero”, în Europa, inclusiv în România.
“Comisia Europeană îndeamnă statele membre să mărească zilnic şi constant stocurile de gaze pentru a asigura astfel aprovizionarea cu energie a cetăţenilor europeni. Mai exact, Comisia a propus o obligaţie de stocare de gaz de 80% pentru 2022 şi de 90% pentru anii următori.
Pregătirea pentru iarna viitoare trebuie să fie prioritatea zero, atât pentru Guvernul României, cât şi pentru Comisia Europeană. Ar putea fi una dintre cele mai dificile din ultimii 100 de ani”, a mai declarat Eugen Tomac.