Chestiunea canalului Bâstroe trebuie clarificată din punct de vedere tehnic, a declarat eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, la B1 TV. El a făcut o serie de aprecieri și legate de faptul că România că nu a primit încă acordul scris al Ucrainei pentru a efectua măsurători.
„Eu cred în continuare că acest subiect este mult prea sus ridicat de către oamenii politici, pentru că această chestiune trebuie clarificată din punct de vedere tehnic. Cred că decidenții români – Guvernul României trebuia întâi să se coordoneze în interiorul lui, să discute instituțional cu partea ucraineană și, abia când exista o poziție comună a statului român, să discute în spațiul public”, a comentat Eugen Tomac.
Subiectul privind canalul Bâstroe a fost politizat excesiv
În opinia sa, s-a politizat excesiv această temă, lucru care nu ne face bine.
„Evident că, din punctul meu de vedere, acest subiect putea fi închis în doar câteva ore dacă exista un dialog între președintele Iohannis și președintele Zelenski. Altfel, intrăm și rămânem în această zonă a speculațiilor și evident că clasa politică alimentează o neîncredere, care evident că există, însă ea putea fi clarificată instituțional mult mai ușor”, a adăugat Eugen Tomac.
Europarlamentarul PMP a susținut că, la ora actuală, noi avem nevoie de claritate în relația cu statul vecin, care este agresat de către Rusia, unde au murit deja peste 200.000 de persoane, unde au fost strămutați peste 200.000 de copii.
„Sunt drame care se întâmplă despre care aproape că nu discutăm deloc. În schimb, evident, cu interes sau nu, acest subiect este în mod constant adus în actualitate de către clasa politică românească, care, evident, încearcă să politizeze o temă despre care nu avem toate datele”, a continuat el.
Consecințele dacă se va afla că nu s-a întâmplat nimic
Întrebat dacă este de părere că Bucureștiul are deja o analiză despre efectele situației, eurodeputatul a spus: „Nu cunosc foarte multe elemente. Este clar că noi avem o dispută cu Ucraina pe acest subiect de mai bine de 20 de ani, dar insist din nou pe această chestiune – atât timp cât nu avem toate datele, nu înțeleg cui servește o dezbatere publică pe teme pe care nu le-am clarificat încă din punct de vedere instituțional în relația dintre cele două state. Pentru că am auzit doar speculații, și nicidecum clarificări”.
El s-a întrebat retoric ce se va întâmpla după două luni de dezbateri, dacă la sfârșit, oficialii din cele două state vor spune că nu s-a întâmplat nimic, că au existat doar lucrări tehnice la canalul Bâstroe.
„Evident că rămân consecințele politice, care evident că, din punctul meu de vedere, au fost urcate prea sus ca temă și au un singur efect, oamenii cred că ceva li se ascunde și, pe bună dreptate, își pun întrebări repetate pe acest subiect”, a mai spus Eugen Tomac.