După cum explică politologul Ian Bremmer, principalele riscuri pentru 2023 includ stresul hidric, undele de șoc ale inflației și viitorul incert al unei „Rusii tot mai agresive”.

Bremmer este fondatorul Eurasia Group, o organizație care, de 25 de ani, folosește știința politică pentru a ajuta investitorii și factorii de decizie corporativi să înțeleagă modul în care politica influențează riscurile și oportunitățile de pe piețele externe și care este rolul liderilor politici și al societății, potrivit Bigthink.

1. Rusia, un stat tot mai agresiv (Rogue State)

O Rusie umilită se va transforma, dintr-un jucător global, în cel mai periculos Rogue State din lume, reprezentând o amenințare serioasă de securitate pentru Europa, Statele Unite și nu numai.

Zăngănitul armelor nucleare ruse se va intensifica. Amenințările lui Putin vor deveni mai explicite; probabil că va muta armele nucleare tactice mai aproape de Ucraina și se va observa o creștere a stării de alertă a arsenalului nuclear al Rusiei. Dar, spre deosebire de epoca Războiului Rece, Putin nu mai are cum să revină la acel status-quo de dinainte de război.

2. Un super Xi Jinping

Xi Jinping a ieșit din cel de-al 20-lea Congres al Partidului, din octombrie 2022, cu o putere nemăsurată, așa cum n-a mai avut niciun lider chinez, de la Mao Zedong încoace.

Ultima dată când un lider chinez a avut în mână atâta putere, adoptând o agendă politică greșită, rezultatul a fost foamete, prăbușire economică și moarte. În timp ce o altă revoluție culturală sau un ”mare salt înainte” sunt puțin probabile, având în vedere dimensiunea clasei de mijloc urbane educate din China, consolidarea puterii lui Xi va duce țara cu câțiva pași înapoi.

3. ”Arme de perturbare în masă”

SUA au devenit principalul exportator de instrumente care subminează democrația, nu intenționat, dar ca o consecință directă a modelelor de afaceri care conduc creșterea. Progresele tehnologice care rezultă în inteligența artificială (AI) vor eroda încrederea socială, vor da putere demagogilor și liderilor autoritari și vor perturba afacerile și piețele. 2023 va fi crucial pentru rolul tehnologiei în societate.

O nouă formă de IA, cunoscută sub numele de IA generativă, va permite utilizatorilor să creeze imagini, videoclipuri și texte realiste cu doar câteva fraze îndrumătoare. Modelele de limbaj, cum ar fi GPT-3 și GPT-4, care urmează să fie lansat în curând, vor putea trece cu ușurință testul Turing.

Aplicațiile prietenoase cu utilizatorul, cum ar fi ChatGPT și Stable Diffusion, vor permite oricui să valorifice puterea IA, cu riscuri uriașe pentru libertate.

4. Unda de șoc a inflației

Creșterea ratelor dobânzilor și recesiunea globală vor crește riscul crizelor piețelor emergente. În cazul improbabil, dar plauzibil, al unei crize financiare sistemice, coordonarea politicilor globale va lipsi. Nici geopolitica, nici politica internă nu mai sunt la fel ca în 2008, când cele mai mari economii ale lumii s-au reunit la G20 pentru a preveni dezastrul.

5. Iranul rămâne o amenințare

Iranul se regăsește tot mai mult în ambițiile imperiale ale lui Putin din Ucraina. Confruntat cu convulsii interne tot mai mari, în timp ce comite atacuri peste hotare, Iranul ar putea se se confunte cu Occidentul în acest an. La asta se adaugă programul nuclear al Teheranului, pe care Occidentul încearcă să-l oprească, fără prea multe șanse.

6. Criza energetică

Prețurile mai mari ale petrolului vor crește fricțiunile dintre OPEC+ și Statele Unite. În ciuda previziunilor optimiste pentru acest an, o combinație între geopolitică, economie și factori de producție va crea condiții de piață mult mai stricte, în special în a doua jumătate a anului 2023. Acest lucru va crește costurile pentru gospodării și întreprinderi, va spori povara fiscală asupra economiilor și va crea încă o sursă de tensiuni între Occident și lumea în curs de dezvoltare.

7. Încetinirea economiei globale

8. Statele DIVIZATE ale Americii

Există un risc continuu de violență politică în SUA, chiar dacă unii  dintre cei care au participat la revoltele de la Capitoliu au ajuns la închisoare. Statele Unite rămân una dintre țările cele mai polarizate și disfuncționale din punct de vedere politic.

9. Boom-ul Tik Tok

Generația Z are atât capacitatea, cât și motivația de a se organiza online pentru a remodela politicile corporative și publice, făcând mai grea viața multinaționalelor și perturbând politica, apăsând pe un singur buton. Drept urmare, corporațiile vor simți o presiune fără precedent pentru a lua parte la dezbaterile politice și geopolitice, indiferent dacă le place sau nu.

10. Stresul hidric

Anul acesta, stresul hidric va deveni o provocare globală și sistemică, în timp ce guvernele îl vor trata, în continuare, ca pe o criză temporară. Prognozele pentru 2023 sunt și mai proaste decât anul trecut. Stresul hidric va deveni noua normalitate: nivelul râurilor va scădea la noi niveluri minime, iar două treimi din companiile la nivel global se vor confrunta cu riscuri substanțiale legate de apă pentru operațiunile sau lanțurile lor de aprovizionare.