Această scumpire se va datora, pe de o parte, costurilor pentru instalarea de noi tehnologii care să permită dezvoltarea sectorului energiei independent de cărbune, printre altele pe cel al energiei regenerabile, şi, pe de altă parte, creşterii preţurilor pe tona de CO2, care îi penalizează pe marii poluatori.

Rezultatele studiului au fost preluate în ultimul buletin informativ al Asociaţiei Spaniole a Industriei Electrice (Unesa), în care şeful diviziei de analiză financiară al asociaţiei, Ignacio Martinez del Barrio, cere un efort de reglementare pentru a face faţă viitoarelor provocări.

Concret, el menţionează necesitatea ca reglementarea să garanteze venituri suficiente atât producătorilor de electricitate cât şi celor care solicită sprijin pentru a evita problemele legate de variaţiile unui parc de energie regenerabilă intermitentă.

În plus, cere ca preţurile să transmită semnale adecvate consumatorilor, astfel încât utilizatorii nu numai să plătească preţul corect pentru energia electrică, ci şi să poată beneficia de noi resurse tehnologice şi să îşi poată raţionaliza consumul.

Pe de altă parte, Martinez del Barrio analizează şi un studiu al Eurelectric privind modul în care criza economică a afectat activitatea companiilor electrice europene.

Aceste companii, menţionează studiul, nu şi-au redus gradul de îndatorare din cauza restricţionării creditării şi, în loc să recurgă la finanţare bancară, au făcut un obicei din cotarea directă a datoriei pe pieţele financiare. În acest context, au văzut cum agenţiile de rating le scad calificativele.

Deşi aceste scăderi ale calităţii creditării ale companiilor de electricitate europene au fost inferioare celor din alte sectoare, cotaţiile lor la bursă au fost mai afectate decât altele, semnalează Eurelectric.

Ca răspuns, companiile de electricitate au dezvoltat planuri de şoc în faţa crizei, centrate în general pe vânzarea de active ne strategice, diminuarea investiţiilor şi creşterea resurselor proprii prin operaţiuni financiare destinate să înlocuiască datoria cu capital.

SURSA:
Agerpres