Franz, copilul care a trecut strada

Pe primul copil, născut în 1941, l-au botezat Walter. Pe cel de-al doilea, cel născut pe 11 septembrie 1945, i-au dau un prenume la fel de comun. Franz. Și i-au mai adăugat unul. Franz-Anton. Familia se numea Beckenbauer.

În copilărie, Franz Beckenbauer a slujit ca băiat în altar, mama lui, Antonie, era bisericoasă. La biserica Sf Cruce din Munchen. Apoi, ca să poată aduce bani acasă, pe la 14 ani bătea din poartă-n poartă ca agent de asigurări pentru Allianz. O să vă povestesc o treabă mișto vizavi de Kaiser Franz și de Allianz.

A început fotbalul la TSV Munchen 1860. Bayern nu prea exista. Dar un copil i-a dat o palmă, antrenorii de la juniori nu au văzut în el vreo perspectivă, așa că a trecut strada. Mă rog, vreo 3 străzi. Peste străzile astea, era un club mai mic atunci. Se numea Bayern. Bayern Munchen.

Franz-Anton Beckenbauer a ajuns la Bayern pe când avea 16 ani. În 1964, când Bayern Munchen a promovat în Bundesliga, un meci 4-0, cu St Pauli, Beckenbauer a dat un gol. Începea urcușul într-o carieră în care a dominat fotbalul.

„Pentru totdeauna, Der Kaiser”

I-a luat alături de el pe portarul Sepp Maier și pe legendarul Gerd Muller. În istoria fotbalului german, linia Sepp Maier – Beckenbauer – Gerd Muller va ramâne de neegalat. Sigur, au fost mai mulți, Overath, Netzer, Breitner… Când Gerd Muller ne-a părăsit, Beckenbauer a declarat că „fără golurile lui, Bayern nu ar fi fost ceea ce este astăzi”.

Îl poți contrazice pe Kaiser Franz? Gerd Muller, 453 de meciuri pentru Bayern, 398 de goluri. Pentru naționala Germaniei, 62 de meciuri, 68 de goluri, inclusiv celebrul și marele gol din finala cu Olanda, în 1974. Chiar „Der Bombardier”,

Prietenul Mihai Rusu, vocea de pe vremuri de la „Europa Liberă”,  m-a dus în cartierul unde a copilărit Franz-Anton Beckenbauer. Mi-a arătat și terenurile pe care a crescut, acum cele ale TSV Munchen 1860.

Emoționant. Campion European în 1972, Campion Mondial în 1974, trei Cupe ale Campionilor cu Bayern. Și, cum a scris Kicker la moartea sa, „Pentru totdeauna, Der Kaiser”.