Dobanda de politica monetara a BNR va decide evolutia cursurilor de schimb

Dupa trei luni in care cursul euro s-a miscat in jurul paritatii de 3,5 lei, cu fluctuatii de maxim doi bani, se pare ca a fost gasit un nou prag suport solid, la 3,45 lei.




Ultima parte a lunii trecute, cand euro a coborat pana la un minim de 3,4578 lei, indica faptul ca in piata exista numeroase ordine de cumparare care devin operationale in momentul in care cotatiile se apropie de pragul mai sus amintit.
“Este foarte posibil ca printre cumparatorii de valuta sa se afle si BNR, care nu doreste schimbari prea bruste ale cursului, aprecia un dealer bancar. In aceste conditii, este probabila mentinerea euro, cel putin in prima parte a lunii mai, peste pragul de 3,45 lei. Odata cu apropierea de prima luna de vara am putea vedea cursul coborand spre pragul de 3,4 lei. Insa, totul este legat de evolutia preturilor, o noua iesire din “matca” a inflatiei obligand BNR sa lase leul mai liber”.
In piata la termen de la Sibiu, investitorii au tranzactionat saptamana trecuta euro, pentru jumatatea anului, la 3,4682-3,48 lei, iar pentru prima luna de toamna, la 3,48 lei.


Fata de finele lui martie, euro a scazut cu 1,34%, iar comparativ cu decembrie 2005, cu 5,68%. Aprecierea leului se datoreaza, in mare parte, intrarilor mari de capital strain, care s-au ridicat in primele doua luni la peste un miliard de euro. Apoi, nu trebuie sa uitam capitalurile speculative care au intrat in tara pentru a profita de dobanzile ridicate.
Dolarul a avut o evolutie mult mai depreciativa. Comparativ cu finele lui decembrie trecut, el a pierdut 12,3%, cursul sau indreptandu-se, cu pasi mari, catre minimul lui 2005, atins in martie, de 2,6885 lei.
Scaderea de proportii a dolarului se datoreaza evolutiei paritatii euro/dolar, care la finele saptamanii trecute fluctua intre 1,2523-1,2560 dolari, valori care se mai inregistrau in septembrie 2005.
Deprecierea bancnotei verzi este necesara datorita “exploziei” preturilor la titei, ceea ce creeaza mari probleme inflationiste, avand in vedere ca decontarile importurilor se realizeaza, in cea mai mare parte, in dolari.


Din acest motiv, Banca Centrala Europeana ar putea decide sa majoreze dobanda de referinta din euro-zona in cursul lunii iunie, de la 2,50 la 2,75%. Analistii considera ca, pana la sfarsitul anului, BCE ar putea ridica dobanda la 3 sau chiar 3,25%.
O evolutie mai clara a leului este asteptata la inceputul acestei luni, cand BNR va urma sa decida asupra nivelului dobanzii de politica monetara.
La inceputul lui februarie, BNR a majorat dobanda de politica monetara, de la 7,5 la 8,5%, dupa ce inflatia crescuse in ianuarie cu peste 1%.
Au urmat doua luni in care preturile s-au potolit. Acum bancherii mizeaza pe o noua majorare luand in calcul valul de cresteri ale preturilor la utilitati. Vara acestui an nu este ocolita de astfel de masuri administrative, asteptandu-se cresterile la gazele naturale, energia electrica si termica. Lor li se adauga scumpirile la carburanti, datorita evolutiei pretului mondial al titeiului. Astfel, vor apare noi presiuni inflationiste importante, care vor da peste cap tintele de inflatie ale Bancii Nationale, care a estimat un nivel anual de 6,5%.


Semnale de alarma au fost trase de diferite institutii bancare, care vedeau valori ce mergeau pana la 8%. La randul sau, FMI, a estimat o crestere anuala a preturilor de 7,9%, fata de un nivel de 7,2% avut in vedere de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
Voci din piata monetara indica posibilitatea majorarii dobanzii cu o jumatate sau chiar cu un punct, insa altele considera ca BNR nu va proceda la nici o modificare.
Insa o astfel de politica monetara risca sa majoreze intrarile de fonduri speculative, ceea ce ar provoca noi aprecieri ale monedei nationale, euro putand scadea in scurt timp sub pragul de 3,4 lei.
Aprecierea leului este o arma cu doua taisuri. Pe de o parte, tendintele inflationiste vor incetini, asigurand incadrarea in tintele propuse, dar, pe de alta parte, exista oricand riscul ca fondurile speculative sa iasa rapid din tara provocand mari convulsii in privinta cursului. Exemplele sunt foarte aproape de noi: in Ungaria, banca centrala a procedat la masuri asemanatoare cu cele ale BNR.





Euro are capacitatea de a urca la 1,30 dolari

In acest moment, din punct de vedere tehnic, tendinta evolutiei paritatii euro/dolar este strict pozitiva, dupa ce euro a depasit pragul de rezistenta de la 1,2530 dolari. Astfel, nu ar trebui sa mire posibilitatea ca in perioada urmatoare euro a revina la o cotatie de 1,30 dolari. Investitorii trebuie sa urmareasca cu atentie pragurile de rezistenta de la 1,2596 dolari, 1,2678 dolari si 1,2725 dolari.

Pentru a explica motivele care au stat la baza depasirii pragului de la 1,2530 dolari trebuie apelat la analiza fundamentala. Principalul motiv al cresterii euro a fost declaratia facuta de presedintele Rezervei Federale Americane (FED), Ben Bernanke, conform careia, pentru moment, “se va lua o pauza” in privinta cresterii ratei dobanzii de referinta. O alta cauza a deprecierii monedei americane o constituie evolutia pretului unciei de aur, care a urcat pana la un maxim de 642,70 dolari.

Pe de alta parte, indicele IFO, cel care masoara climatul de afaceri din economia germana, a urcat la 105,9 puncte, nivel neatins din aprilie 1991. Doar o scadere a euro sub pragul suport de la 1,2380 dolari ar face ca paritatea sa intre pe trend neutru.

Minodora Budin, vicepresedinte ANOTR





Cursul dolar/leu poate scadea In continure

In ultima luna, moneda nationala si-a continuat trendul ascendent fata de euro, variatia fiind de aproape 1,5%, cu un maxim in zilele ce au precedat sarbatorile de Paste.
Aceasta evolutie indica posibilitatea ca miscarea leului fata de moneda unica sa fi avut un caracter speculativ, avand in vedere ca imediat dupa sarbatorile pascale euro a revenit peste pragul de 3,47 lei.

Leul a avut o evolutie mult mai spectaculoasa comparativ cu moneda americana. Fata de aceasta s-a intarit doar in ultima luna, cu circa cinci procente, cursul revenind la valori care se mai intalneau in august trecut.

Din aceasta manifestare diferentiata a leului fata de cele doua monede nu putem trage decat concluzia ca ea este influentata, in perioada actuala, de evolutia paritatii euro/dolar, care a crescut, numai in ultima luna, cu aproape patru procente.

De altfel, se pare ca moneda unica europeana se afla pe un trend ascendent, determinat in mare parte de cotatiile petrolului aflate la noi maxime istorice.


Victor Pop, director operatiuni Intervam SA