Euro a rămas în zona parității cu dolarul

Sursa: Dreamstime

Euro a rămas miercuri, 13 iulie, în zona parității cu dolarul. În acest context, traderii sunt îngrijorați că moneda unică va fi forțată să atingă niveluri nemaiîntâlnite de zeci de ani, în cazul în care datele privind inflația din SUA vor arăta un nivel foarte ridicat.

Euro a rămas în zona egalității cu dolarul. Ar putea fi atinse niveluri nemaiîntâlnite de zeci de ani

Așadar, dolarul a fost ferm în pe piața asiatică și nici dolarul neozeelandez și nici won-ul sud-coreean nu au primit prea mult sprijin din partea majorărilor așteptate de 50 de puncte de bază ale ratelor dobânzilor.

Euro s-a oprit la 1,0036 dolari. Moneda europeană a scăzut cu aproape 12% în acest an și a coborât marți la minimul ultimilor 20 de ani, în contextul în care războiul din Ucraina a declanșat o criză energetică care a afectat perspectivele de creștere ale continentului, scrie reuters.com

Analiștii spun că ar putea scădea și mai mult

Euro a coborât până la 1,00005 dolari pe cea mai utilizată platformă de tranzacționare a Electronic Broking Services și a atins 1 dolar pe platforma de tranzacționare Reuters în cursul nopții.

Analiștii spun că ar putea scădea și mai mult în cazul în care creșterea rapidă a prețurilor de consum din SUA va face ca investitorii să continue să parieze pe creșterile de rate din SUA.

Economiștii estimează că inflația globală din SUA a accelerat în iunie la 8,8% în ritm anual, un maxim al ultimilor 40 de ani, ceea ce ar putea întări așteptările privind majorarea ratelor dobânzilor și ar ajuta dolarul.

Euro a căzut sub paritate cu francul elvețian luna trecută și cochetează cu o scădere sub media mobilă de 200 de zile față de lira sterlină.

Slăbiciunea euro și a yenului a ridicat indicele dolarului american, care a depășit săptămâna aceasta un vârf de două decenii de 108,560 și a oscilat miercuri la 108,18 în tranzacțiile din Asia.

Lira sterlină a alunecat și ea din cauza dolarului mai puternic, iar analiștii o văd în derivă în urma demisiei premierului britanic Boris Johnson, săptămâna trecută. Ultima dată lira sterlină era cotată 1,19 dolari, următorul obstacol fiind reprezentat de datele privind produsul intern brut care urmează să fie publicate. Traderii se așteaptă ca luna mai să aducă o creștere zero.

SUA riscă să nu mai poată evita recesiunea

Anterior, Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a redus previziunile de creștere a economiei americane pentru acest an și anul viitor și a majorat estimările privind rata șomajului până în 2025, avertizând că o creștere generalizată a inflației prezintă „riscuri sistemice” atât pentru țară, cât și pentru economia mondială.

Produsul intern brut al celei mai mari economii din lume va crește cu 2,3% în acest an, a declarat consiliul executiv al creditorului cu sediul la Washington în așa-numita consultare în temeiul articolului IV, publicată marți. Această cifră este mai mică decât cea de 2,9% preconizată luna trecută, când personalul său a încheiat o vizită pentru raport.

De asemenea, FMI vede acum rata șomajului la 3,7% în acest an, față de prognoza anterioară de 3,2% a staff-ului, și se așteaptă ca această cifră să depășească 5% atât în 2024, cât și în 2025, în SUA.