Euro a depășit miercuri din nou paritatea cu dolarul, în timp ce moneda americană a scăzut față de principalii săi rivali din cauza îngrijorărilor legate de cea mai mare economie a lumii. Euro a revenit astfel peste un dolar pentru prima dată de la jumătatea lunii septembrie.
Profitând de o ușoară depreciere a monedei americane ca urmare a datelor slabe privind evoluţia pieţei imobiliare americane, dar şi a posibilităţii unei noi înăspriri a politicii monetare a BCE, moneda europeană a revenit miercuri deasupra parităţii cu dolarul. Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru de la mijlocul lunii septembrie.
Moneda euro a revenit deasupra parității cu dolarul american
În ceea ce privește lira sterlină, moneda britanică s-a apreciat la rândul ei după venirea noului premier Rishi Sunak. Acesta a reușit să liniştească pieţele financiare după dezastrul provocat de Guvernul de scurtă durată condus de Liz Truss, a cărui politică fiscală a prăbuşit lira la cel mai scăzut nivel din istorie, informează AFP.
Astfel, în cursul zilei de astăzi, moneda euro s-a apreciat cu 0,49%, până la valoarea de 1,0015 dolari, profitând de o „diminuare temporară a îngrijorărilor cu privire la energie şi de aşteptările privind o nouă majorare de dobândă în Europa, după o nouă contracţie a indicatorilor PMI”, a explicat Guillaume Dejean, de la Western Union.
Reculul economic din zona euro s-a accelerat în luna octombrie în sectorul privat, ceea ce face să planeze spectrul unei recesiuni, după cum arată indicatorii PMI publicaţi luni, care servesc drept barometru al activităţii economice.
Este de așteptat ca BCE să majoreze din nou dobânda de referință
De asemenea, investitorii se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să anunţe joi o nouă majorare a dobânzii de referinţă cu 0,75 puncte de bază, ceea ce ar trebui să susţină cursul de schimb al monedei unice. Instituţia de la Frankfurt a majorat deja, de două ori, costul creditului în zona euro, cu 0,50 puncte de bază în luna iulie şi cu 0,75 puncte de bază în luna septembrie.
Chiar dacă „este puţin probabil ca zona euro să evite recesiunea”, temperaturile ridicate şi „scăderea semnificativă a preţurilor la energie, în special la gaze naturale, ar putea aduce o anumită uşurare” pe termen scurt, afirmă Thu Lan Nguyen, de la banca germană Commerzbank. Cu toate acestea, analistul trage totuşi un semnal de alarmă, potrivit căruia „este încă mult prea devreme să sperăm o revenire durabilă” în ceea ce priveşte criza energetică din Europa care a erodat puterea de cumpărare a consumatorilor în ultimele luni.
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, vrea ca băncile centrale să continue să majoreze dobânzile pentru a combate inflaţia, până când vor ajunge la un nivel „neutru”. Ea apreciază că în majoritatea cazurilor acestea nu au atins acel nivel.