Leul românesc era „pe val“ în prima parte a anului, iar prognozele indicau un curs de circa 4 lei pe euro. Problemele economiilor europene au inversat însă direcția pozitivă.
Aproape toate estimările legate de cursul euro-leu de la începutul anului indicau o apreciere a monedei naționale până la valoarea de 4,1 lei pentru un euro la sfârșitul anului. Cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, analiștii și economiștii se văd obligați acum să explice de ce cursul a mers, în ultimele luni, în direcție opusă estimărilor.
Cel mai important este cât va fi cursul la finele anului, în condițiile în care leul s-a depreciat până la peste 4,3 unități pentru un euro, iar Banca Națională a fost nevoită să intervină în piața valutară pentru a stopa o cădere și mai mare a monedei naționale.
O medie a estimărilor făcute de analiști în ultimul timp arată că leul va rămâne în jurul actualelor valori. De fapt, totul va depinde de situația internațională și de cum va reuși Europa să își stabilizeze situația. Problema este nu atât fragilitatea economiei românești, cât sentimentul investitorilor față de risc și față de economiile emergente. Euro s-a depreciat și, probabil, se va mai deprecia față de dolar, însă leul nu are cum să urce la rândul lui față de aceste valute, trendul întregii regiuni centrale și est-europene fiind de scădere a valorii monedelor proprii.
Leul este susținut de BNR
„O apreciere impulsivă a leului spre sfârșitul acestui an devine tot mai puțin probabilă, în condițiile în care contextul macroglobal arată tot mai sumbru, criza zonei euro se accentuează, iar piețele est-europene trepidează tot mai puternic nu doar pe filiera premiselor globale, ci și pe seama unor circumstanțe regionale – vedeți decizia recentă a cabinetului Orban, de a permite rambursarea creditelor denominate în franci elvețieni și în euro la rate de schimb extrem de favorabile debitorilor“, spune Mihai Nichișoiu, international market analyst la Tradeville.
Cu alte cuvinte, tendința de apreciere a leului din prima parte a anului, pe fondul evoluției pozitive a economiei, nu mai este valabilă. Partea bună este că exportatorii nu mai au motive să ceară intervenția BNR pentru stopa o apreciere a leului dăunătoare afacerilor. De asemenea, clienții băncilor cu credite în euro nu au încă motive puternice de îngrijorare atâta timp cât euro nu sare mult de 4,3 lei (valoare apropiată de cea la care au achitat împrumuturile în ultimii doi ani). Devalorizarea de circa 2% din a doua parte a anului a dus cursul la 4,3081 lei pe euro pe data de 22 septembrie, cel mai mare curs din acest an. Conform tranzacțiilor realizate, cursul ar fi trebuit să fie chiar mai mare, însă BNR a intervenit cu circa 20 milioane euro în susținerea monedei.
Pericol de apreciere a dolarului
Leul românesc a fost oricum mai stabil decât alte monede din regiune. „Piața valutară de la București este considerabil mai rigidă decât cele din regiune“, spune Mihai Nichișoiu, care adaugă că „există posibilitatea ca BNR să fi descurajat o apreciere excesivă a leului pentru menținerea unor avantaje competitive de către exportatorii locali sau din alte considerente“.
Analiștii Băncii Comerciale Române (BCR) văd un curs mediu de 4,22 lei pentru un euro în acest an, cu o ușoară apreciere în 2012, până la 4,21 lei. „Intervalul de 4,1 – 4,3 lei pentru un euro este neutru pentru economia românească și este posibil să se mențină în perioada următoare“, spune Lucian Anghel, economist-șef la BCR. „Dacă nu ar fi fost contextul internațional, leul ar fi trebuit să fie mai tare, mai aproape de 4,1, însă contextul internațional îl împinge la 4,3“, mai spune acesta, care precizează că deprecierea leului nu este cauzată de condițiile macroeconomice interne, ci turbulențele externe.
Culmea este că previziunile sunt în scădere și pentru anul viitor în ceea ce privește evoluția PIB. Fondul Monetar Internațional a revizuit în scădere creșterea economică din 2012, de la 4,4% până la 3,5%, estimarea pentru anul acestă fiind menținută la 1,5%. Comisia Națională de Prognoză este mai optimistă pentru evoluția din acest an, cu o revizuire în creștere, până la 1,7%, pe fondul unui an agricol bun, însă mai pesimistă pentru anul viitor, cu o estimare de 2,5-3,2% față de 3,5-4% anterior.
Nicio prognoză nu va fi însă de folos pentru leu atâta timp cât investitorii rămân reticenți față de monedele emergente. Influența economiilor dezvoltate asupra evoluției țărilor precum România este prea mare pentru a mai conta cât de mult cresc PIB-urile respectivelor state. „Autoritățile de la București ar trebui să se pregătească pentru eventualitatea unui accident sistemic în zona euro și pentru condiții macroglobale care sunt oricum într-o deteriorare tot mai puternică“, spune Mihai Nichișoiu.
Pe piețele inter-naționale, euro se depreciază față de dolar, iar dacă problemele economiilor europene nu vor fi rezolvate prea curând, cursul are șanse să se întoarcă la sub 1,3 dolari pe euro. Cum însă leul nu se apreciază față de euro (și nici nu va fi lăsat să se aprecieze), avem toate șansele să vedem cum dolarul urcă spre 4 lei. Cu efecte negative directe asupra prețului petrolului și al combustibililor.
4,3081 lei pentru un euro este cel mai mare curs din acest an până la data de 22 septembrie, iar scăderea leului ar fi fost chiar mai mare fără intervențiile BNR
"Autoritățile de la București ar trebui să se pregătească pentru eventualitatea unui accident sistemic în zona euro și pentru condiții macroglobale tot mai puternic deteriorate"
Mihai Nichișoiu, analist, Tradeville