Euro ataca buzunarele exportatorilor

Marea majoritate a tranzactiilor realizate la bursa de la Sibiu, i perioada 2 - 18 aprilie, a caror valoare a fost de aproape 110 miliarde lei, au avut drept suport cursul monedei europene (leu/euro sau euro/ dolar).Daca i cazul paritatii euro/dolar principalii actori au fost speculatorii, i ceea ce priveste raportul leu/euro, hedgerii au tinut prim-planul. Cei care isi acopera riscurile valutare corespunzatoare operatiunilor comerciale externe au tranzactionat atit contracte futures cit si opti

Marea majoritate a tranzactiilor realizate la bursa de la Sibiu, i perioada 2 – 18 aprilie, a caror valoare a fost de aproape 110 miliarde lei, au avut drept suport cursul monedei europene (leu/euro sau euro/ dolar).
Daca i cazul paritatii euro/dolar principalii actori au fost speculatorii, i ceea ce priveste raportul leu/euro, hedgerii au tinut prim-planul. Cei care isi acopera riscurile valutare corespunzatoare operatiunilor comerciale externe au tranzactionat atit contracte futures cit si optiuni, cotatiile avind o evolutie i dinti de fierastrau. Chiar daca numarul celor care apeleaza la instrumentele derivate ale bursei la termen de la Sibiu este i crestere, exista ica mari posibilitati de dezvoltare a pietei futures leu/euro. Pentru aceasta este nevoie sa se iteleaga ca prin tranzactionarea contractelor futures sau a optiunilor, riscurile valutare se reduc la minimum.
Pentru sfirsitul acestei luni pretul futures al euro s-a mentinut, i perioada 12 – 18 aprilie, la 25.200 lei. in piata options s-au tranzactionat optiuni la un pret de exercitare de 26.000 lei/euro, primele platite fiind cuprinse itre 696.000 – 700.000 lei/optiune, valori apropiate de piata futures.
Pretul de cotare leu/euro cu scadenta i luna viitoare a avut, la rindul sau, un trend descrescator. Daca la iceputul perioadei analizate un euro era cotat la 27.620 lei, acesta a scazut i doua rinduri, de fiecare data cu 400 de lei, pina la 26.820 lei. O evolutie mult mai interesanta a avut pretul contractului pe raportul leu/euro cu scadenta i iunie. Daca i data de 12 aprilie pretul a fost de 26.980 lei, imediat dupa Paste acesta a urcat la 27.099 lei. Pentru aceeasi scadenta s-au tranzactionat optiuni de tip PUT la un pret de exercitare de 26.200 lei, cu prima de 400.000 lei/optiune, ceea ce indica speranta vinzatorului ca moneda unica va reusi sa revina i prima luna de vara pe un trend ascendent.
Slabe sperante de redresare a euro
Scaderea cotatiilor monedei europene din aceasta perioada se datoreaza, i opinia lui Adrian Popescu, vicepresedintele bursei sibiene, „deciziei surprinzatoare a Bancii Centrale Europene, din data de 11 aprilie, de a pastra rata dobinzii de refinantare europene la nivelul de 4,75%. Aceasta hotarire a surprins operatorii din pietele internationale, impingind, i scurt timp, euro la o valoare de 87,75 centi. Trebuie remarcat faptul ca deprecierea vertiginoasa a monedei unice se datoreaza si ordinelor masive de vinzare de euro venite din partea bancilor germane, ca urmare a perspectivelor sumbre privind cresterea economica din zona euro. Devine tot mai evident faptul ca euro isi va mentine trendul descrescator atita vreme cit BCE nu-si modifica politica dobinzilor, iar scurtele reveniri vor putea fi puse doar pe seama rapoartelor negative provenite din SUA sau pe considerente tehnice”, a icheiat Popescu.
Pretul de cotare al paritatii euro/ dolar cu scadenta i mai a icremenit la 91,5 centi, dupa ce, la sfirsitul lui martie si iceputul lunii aprilie, aceasta piata a fost deosebit de activa. in schimb, i piata la o luna, moneda europeana a avut o evolutie care a permis realizarea a numeroase speculatii. Euro a iceput perioada 12-18 aprilie i crestere, pretul fiind stabilit la 88,56 centi, trend care a continuat si i ziua urmatoare, cind pretul a urcat la 89,1 centi. in schimb, i data de 17 aprilie, pretul monedei unice a coborit la 88,15 centi, cauza principala a scaderii fiind datorata speculatiilor din piata valutara europeana. A doua zi pretul a coborit sub pragul de 88 de centi, i piata futures euro scazind pina la un minim de 87,85 centi.
Continuarea deprecierii monedei unice poate da cistig de cauza cumparatorilor de optiuni PUT cu scadenta i luna aceasta, care au achizitionat euro la un pret de exercitare de 88 de centi, cu prime cuprinse itre 80.000 si 95.000 lei/optiune. Optiunile CALL s-au tranzactionat la preturi de 88 centi, cu prime de 80.000 lei si de 88,5 centi, cu prime de 50.000 lei.
2% deprecierea leului i luna mai
Lichiditatea din piata leu/dolar cu scadenta i luna aceasta a fost destul de mare, pretul de cotare al dolarului evoluind itr-un ecart foarte strins, itre 28.160 – 28.180 lei, chiar daca i piata spot s-a iregistrat o crestere a cererii pe segmentul clienti nebancari. Dolarul a iceput perioada 12-18 aprilie cu un pret de 28.170 lei, a doua zi acesta coborind la 28.163 lei. in prima zi de tranzactionare dupa Paste pretul de cotare a urcat la 28.180 lei, i piata fiind realizate tranzactii si la un pret de 28.185 lei, pentru ca la sfirsitul perioadei pretul sa scada pina la un minim de 28.160 lei. Acesta evolutie a cotatiilor se datoreaza, i opinia unui broker, „ritmului de depreciere incredibil de slab din piata spot. Exista isa si semnale ca lucrurile se mai pot schimba, daca luam i calcul declaratiile unor lideri din sectorul bancar care vad o inflatie anuala de peste 32%, ceea ce presupune depasirea pragului de 30.000 lei/dolar. Posibilitatea cresterii inflatiei peste prognoza bugetara (25%) se reflecta si i faptul ca, pentru prima data de la iceputul anului, oferta bancilor la licitatia de titluri de stat din 17 aprilie, cu scadenta la sase luni, a fost mai mica decit cererea Ministerului Finantelor. Bancile au supralicitat cererea numai i cazul licitatiei la trei luni, unde randamentul mediu ponderat (47,92%), ofera ica un cistig satisfacator pentru ele. Aceasta ma face sa cred ca preturile pe luna mai sunt cam mici fata de posibilitatea cresterii inflatiei”, a icheiat brokerul sibian.
Pretul de cotare cu scadenta i mai a avut o evolutie descrescatoare. in data de 7 martie primele contracte s-au tranzactionat la un pret de 29.450 lei/dolar, treptat isa cotatiile au iceput sa scada, i data de 12 aprilie pretul fiind de 28.750 lei, cumparatorii fortind permanent scaderea pretului. Aceasta a facut ca la sfirsitul perioadei mentionate pretul de cotare pentru luna mai sa fie stabilit la 28.680 lei.