In Romania cresterea paritatii euro fata de dolar s-a concretizat intr-o ascensiune rapida a euro. Pragul de 37.000 lei a fost depasit in 30 aprilie, cand dupa anuntarea cursului mediu de 36.952 lei, dealerii bancari au inceput sa tranzactioneze peste respectiva valoare, avand in vedere cererea ridicata de moneda unica, care a depasit oferta exportatorilor cu peste 15 milioane euro. De Ziua Tineretului euro a depasit oficial pragul, cursul urcand la 37.179 lei, ceea ce inseamna ca in 2003 leul s
In Romania cresterea paritatii euro fata de dolar s-a concretizat intr-o ascensiune rapida a euro. Pragul de 37.000 lei a fost depasit in 30 aprilie, cand dupa anuntarea cursului mediu de 36.952 lei, dealerii bancari au inceput sa tranzactioneze peste respectiva valoare, avand in vedere cererea ridicata de moneda unica, care a depasit oferta exportatorilor cu peste 15 milioane euro. De Ziua Tineretului euro a depasit oficial pragul, cursul urcand la 37.179 lei, ceea ce inseamna ca in 2003 leul s-a depreciat cu 6,5%.
Traseul dolarului pe piata valutara interna a urmat evolutia externa. Daca aprilie s-a incheiat la un curs mediu de 33.214 lei, in 2 mai acesta a scazut la 33.064 lei.
Lansata in ianuarie 1999, la o paritate de 1,17 dolari, moneda unica europeana a avut pana la jumatatea anului trecut o evolutie depreciativa, care dadea senzatia ca dolarul s-a instalat pentru urmatoarea decada in „fruntea bucatelor”. Insa din vara lui 2002 euro a inceput sa devina o moneda tot mai puternica, chiar daca paritatea a evoluat in „dinti de ferastrau”.
Se credea ca victoria asupra Irakului va aduce o relansare a dolarului. Totul a fost insa un foc de paie, euro urcand la Londra, la sfarsitul saptamanii trecute, la 1,1271 dolari. Atingerea maximului istoric, de 1,19 dolari stabilit la 5 februarie 1999, pare doar o chestiune de zile, traderii internationali declarand ca acum este momentul in care este bine sa vinzi dolari. Ca euro se indreapta spre o crestere si mai mare o dovedeste evolutia cotatiilor pentru scadenta 30 iunie de la Chicago Mercantille Exchange. Daca la inceputul conflictului din Golf euro a coborat pana la 1,0498 dolari, de Ziua Muncii a urcat la 1,1138 – 1,1270 dolari. Se pare ca in randul investitorilor exista un sentiment de incredere pe termen lung pentru moneda europeana.
La Bursa din Sibiu paritatea euro/dolar cu scadenta 30 mai a fost tranzactionata la preturi cuprinse intre 1,1070 si 1,1105 dolari, operatorii sibieni fiind ceva mai circumspecti in ceea ce priveste evolutia euro.
Caderea „biletului verde” este pusa de analisti pe seama indicatorilor economici americani (indicele activitatii din sectorul industrial a scazut in aprilie la 45,4%), cat si a nivelului scazut al dobanzilor practicate (1,25%, cel mai scazut nivel al ultimilor 40 de ani), care nu mai prezinta interes pentru marii investitori. Acestia au inceput sa isi retraga masiv fondurile de pe pietele americane de capital, indreptandu-le catre Europa, acolo unde nivelul dobanzilor (2,5%) este mai atractiv. Cu toate acestea, sperantele presedintelui Rezervei Federale, Alan Greenspan, privind o revenire a economiei americane in semestrul al doilea al acestui an, se pare ca sunt indreptatite. Spunem aceasta avand in vedere cresterea de 20 de puncte a indicelui de incredere a consumatorilor americani, indice ajuns la 81 de puncte, fata de prognozele care indicau un nivel de 70 de puncte. Ramane de vazut ce decizie va lua in data de 6 mai conducerea Fed, avand in vedere ca presedintele sau a estimat saptamana trecuta ca mai exista loc de scadere a dobanzilor, in cazul in care acest lucru va fi necesar.
Cu toate acestea trebuie sa privim si catre deciziile Administratiei de la Casa Alba. In ciuda faptului ca secretarul Trezoreriei a declarat miercurea trecuta ca a ramas adeptul „dolarului tare”, economia americana are nevoie sa isi ieftineasca produsele pentru a deveni mai competitiva la export. Nu trebuie sa uitam ca Bush senior a pierdut alegerile din 1992 datorita starii economiei americane, in ciuda faptului ca si el castigase un razboi cu Irakul. Probabil ca Bush junior nu a uitat aceasta experienta, el declansand un plan de scadere a impozitelor pe urmatorii zece ani.
E interesant cum vor raspunde liderii din zona euro. Chiar daca in prezent orgoliul acestora este satisfacut, ei nu pot uita ca intreprinderile europene sunt „penalizate” de un euro prea puternic.