Perioada 18 – 23 octombrie a fost caracterizata de scaderea paritatii euro/dolar. Operatorii de la Sibiu, fie hedgeri sau speculatori, au urmarit cu atentie evolutia monedei unice pe pietele internationale, avand in vedere apropierea scadentei lunare din 31 octombrie. Ca situatia monedei unice nu este una clara sta dovada faptul ca nu au fost realizate contracte cu scadenta noiembrie. Speculatorii nu au afisat nici macar cotatii, de teama sa nu apara un cumparator sau vanzator care sa accepte pretul.
Alin Aleman, de la agentia de brokeraj RAGCL Sibiu, atrage atentia asupra evolutiei monedei unice, subliniind faptul ca, „in pofida estimarilor optimiste ale unor analisti occidentali de renume privind aprecierea euro in raport cu dolarul, timp de sapte zile consecutive s-a inregistrat o scadere a paritatii euro/dolar. Dupa mana de ajutor intinsa de Banca Centrala Europeana (BCE) dolarului american, imediat dupa atacurile teroriste din septembrie, zilele acestea se asteapta o interventie in sens invers, care ar urma sa stopeze declinul monedei unice. Accentuarea recesiunii economice pe plan mondial, dupa tragicele evenimente din 11 septembrie, va duce la cresterea, in urmatoarele luni, a numarului de interventii din partea BCE, a Rezervei Federale sau a Bancii Centrale a Japoniei, pentru sustinerea artificiala a cursurilor.
In aceste conditii, analizele si estimarile privind evolutia principalelor monede internationale vor deveni tot mai dificile. Este de asteptat ca maine (25 octombrie, n.r.) BCE sa modifice rata dobanzii de refinantare, pentru a nu lasa ca euro sa scape sub paritatea de 87,5 – 88 centi, pentru ca, in urmatoarele saptamani, moneda unica sa fie impinsa spre pragul de 93 de centi, atins la inceputul acestei luni”.
Cristian Rubint de la agentia Cibinium considera insa ca „desi euro a gravitat in ultimele zile in jurul nivelului de 89 centi, posibilitatea de a recupera pana la pragul de rezistenta de 90 de centi este privita cu scepticism de multi analisti. Ei apreciaza ca este mult mai posibila o testare a pragului suport de 88,3 centi, ca urmare a cresterii deficitelor bugetare si a somajului in zona euro. De altfel, investitorii nu au transmis semnale incurajatoare, considerand ca BCE a facut prea putine eforturi in aceasta perioada, spre deosebire de Rezerva Federala Americana, a carei politica monetara a dat rezultate. In ultimul timp, pietele financiare americane au dat semne clare de redresare, actiunile tranzactionate pe Wall Street inregistrand cresteri ale preturilor. In consecinta, nu este exclus ca reactia pietelor sa fie nula la decizia pe care BCE va fi fortata sa o ia – reducerea dobanzii de referinta”.
Euro a inceput perioada analizata cu un pret maxim de 90,35 centi, in data de 19 octombrie fiind testat pragul de 90 de centi. In sedinta urmatoare paritatea a scazut la 89,6 centi/euro, minimul de 89 de centi fiind inregistrat in data de 23 octombrie; in acest timp, in piata spot internationala euro coborase la un minim de 88,72 centi. La sfarsitul perioadei analizate, piata s-a stabilizat la 89,3 centi, operatorii asteptand decizia BCE privind scaderea ratei dobanzii de refinantare, avand in vedere faptul ca rata inflatiei anualizate a zonei euro a scazut in septembrie la 2,5% fata de 2,7% in august.
Ca un fapt inedit trebuie remarcat ca au fost tranzactionate optiuni de tip CALL pe paritatea euro/dolar cu scadenta lunara, la un pret de 92 de centi, cu prime de 10.000 lei/optiune, ceea ce le plaseaza in zona „in afara banilor”.
Cotatii naucitoare ale dolarului pentru 31 dec.
In perioada analizata moneda nationala si-a continuat deprecierea fata de dolar in piata spot, inregistrandu-se chiar o usoara accelerare a acesteia. Aceasta evolutie a lasat urme in preturile din piata futures de la Sibiu.
Daca la inceputul perioadei, pretul futures a fost de 31.029 lei, in data de 22 octombrie dolarul a urcat la 31.097 lei. Maximul de 31.150 a fost atins a doua zi, pentru ca la sfarsitul perioadei in piata de la Sibiu sa fie afisate cotatii de 31.000 lei, la cumparare si 31.200 lei la vanzare. Scaderea cotatiilor a fost cauzata de cursul dolarului din piata spot, care a coborat sub pragul de 30.900 lei. Reamintim ca primele contracte cu scadenta octombrie au fost tranzactionate la un pret de 31.300 lei/dolar, valoare care reprezinta un maxim.
Cristian Rubint considera ca, „in pietele leu/dolar si leu/euro preturile la care s-au efectuat tranzactii au urmat indeaproape trendurile din piata spot, cotatiile futures pentru luna in curs stabilizandu-se. Dolarul a avut o evolutie ascendenta, insa aceasta nu a produs ingrijorare in piata futures. Doar pe piata leu/euro s-au inregistrat scaderi mai sustinute ale cotatiilor, operatorii anticipand din timp reculul puternic al monedei unice in raport cu dolarul, care nu avea cum sa nu se repercuteze si asupra cursului leu/euro”. In prima parte a perioadei analizate, pretul futures al raportului leu/euro a fost de 27.850 lei, pentru ca apoi sa se stabilizeze la 27.800, dupa ce la inceputul lunii pretul din piata a fost de 28.600 lei.
Pentru scadentele mai indepartate ale raportului leu/dolar nu au fost realizate contracte. In cazul scadentei noiembrie cotatiile de cumparare au fost de 31.450, ceea ce ar presupune o depreciere a leului mai mica de 2%, valoare putin credibila avand in vedere ca Ministerul Dezvoltarii si Prognozei a anuntat pentru ultima parte a acestui an o medie lunara a inflatiei 2,3%. Pentru decembrie spreadul dintre cotatii a fost foarte mare. Cumparatorii au anuntat preturi de 31.950 lei in timp ce vanzatorii au afisat 35.000 lei/dolar.