Euro e mai ieftin in Banie

Banca Nationala a trebuit sa intervina atat la inceputul cat si spre sfarsitul perioadei considerate, pentru a tempera tendintele de depreciere a monedei nationale in raport cu valuta americana. Pe toata perioada considerata, vanzarile zilnice de valuta ale bancilor catre clientii lor nebancari au depasit cu 9-10 milioane de dolari cumpararile. "Vinovati" de cresterea cererii de valuta pot fi considerati importatorii, care au inceput sa lucreze din plin inca din prima jumatate a lunii ianuarie.

Banca Nationala a trebuit sa intervina atat la inceputul cat si spre sfarsitul perioadei considerate, pentru a tempera tendintele de depreciere a monedei nationale in raport cu valuta americana. Pe toata perioada considerata, vanzarile zilnice de valuta ale bancilor catre clientii lor nebancari au depasit cu 9-10 milioane de dolari cumpararile.
„Vinovati” de cresterea cererii de valuta pot fi considerati importatorii, care au inceput sa lucreze din plin inca din prima jumatate a lunii ianuarie. Pe euro, piata interbancara nu se misca deocamdata. „Toate cotatiile sunt dolar/leu sau dolar/euro. Nu se lucreaza direct in euro. Variatia euro in raport cu leul afisata de BNR e data de miscarea dolarului in raport cu leul si a euro in raport cu dolarul”, declara domnul Bogdan Mihoc, director al Directiei de Trezorerie la HVB Romania.
Ca urmare a calmului inregistrat de euro pe piata internationala in raport cu dolarul american, in piata valutara romaneasca miscarile monedei unice le-au urmat pe cele ale dolarului. Pe 18 ianuarie insa leul s-a apreciat puternic in valoare nominala in raport cu euro, ca urmare a scaderii cotatiei monedei unice europene in raport cu dolarul, pe pietele internationale, de la aproximativ 0,89 USD pentru un euro la 0,88 USD pentru un euro. Aceasta miscare a fost provocata de publicarea rezultatelor statistice ale activitatii de retail din SUA si de prognozele marilor companii americane cu privire la anul 2002, precum si de faptul ca rezultatele cu privire la cresterea PIB-ului Germaniei au fost mai mici decat estimarile.
Analistii continua sa fie optimisti cu privire la euro, unii avansand ca prag ce va fi atins de acesta in urmatoarea luna de 0,95USD/EUR si de 0,98USD/EUR peste trei luni.
Pe piata caselor de schimb cotatiile la dolar au evoluat in palierul de 32.000 – 32.500 lei, cu mici corectii zilnice determinate de miscarile cursului comunicat de BNR.
Pe regiuni, in ziua de 18 ianuarie 2002, cele mai mici cursuri la cumparare la dolar se inregistrau in Cluj si Iasi (32.000 lei), si cel mai mare la Constanta (32.170 lei), iar la vanzare cel mai mare curs se inregistra la Bucuresti (32.300 lei), de un minim neputand fi insa vorba, deoarece restul caselor de schimb intervievate au dat acelasi curs (32.250 lei).
O foarte vie activitate la casele de schimb se inregistra la Iasi, unde se cumpara atat dolari cat si euro, motivul parand a fi: „Pleaca moldovenii nostri domnule”, dupa cum ne marturisea un hatru din zona. La polul opus se afla Craiova, unde atat dolarul cat si euro nu erau foarte cerute la ghisee