Cifrele sunt edificatoare: depozitele bancare la termen in lei au adus un profit mediu de 36%, in timp ce dolarul a avut o rentabilitate de 26-27% (22% din cresterea cursului si 4 -5% din dobanda la termen), iar euro o rentabilitate de sub 20% (15,6% cresterea cursului si circa 4% dobanda bancara).
2001 a fost insa un an linistit, in care evolutia cursului dolarului (adica valuta care a contat cel mai mult pentru romani) a fost previzibila chiar si pentru amatori. Anul care tocmai a inceput se anunta agitat si, mai ales, imprevizibil. Spre deosebire de anul trecut, in 2002 moneda europeana va intra cu adevarat in calculele romanilor, ceea ce va face mai dificila alegerea unei variante de plasare a micilor economii personale.
Daniel Tepes, analist la societatea de brokeraj HTI Financial, are incredere in plasamentele in valuta: „Cel putin pentru urmatoarele luni, leul este mai riscant decat dolarul sau euro. La sfarsitul anului trecut, leul era supraevaluat in raport cu moneda americana, cursul real al dolarului fiind cu circa 5% mai mare decat cel oficial, ceea ce impune o corectie”. Ceea ce s-a intamplat pe piata valutara in primele doua zile lucratoare din 2002 pare sa confirme ca dolarul tinde sa recupereze terenul pierdut mai ales in luna decembrie: moneda americana a crescut brusc cu 490 lei, adica 1,55%. „Nu se poate trage o concluzie dupa numai doua zile, precizeaza Tepes. Cert este insa ca leul este supus unor presiuni multiple: uriasul deficit comercial inregistrat in 2001 (aproape 4 miliarde dolari), deficitul bugetar – fiscal si cvasifiscal – precum si datoria publica externa. La acestea s-ar putea adauga, eventual, transferurile de valuta in afara tarii permise de noul regulament valutar”.
Un alt analist, Iulian Lupu, prognozeaza o evolutie dezinvolta a monedei europene. „Cred ca euro va creste atat in raport cu dolarul, cat si in raport cu leul, cu un procentaj mai mare decat rata inflatiei. Ma astept la o rata a inflatiei de circa 25%, o crestere a dolarului cu aproximativ 20% fata de leu, dar o apreciere a cursului euro/leu cu circa 30%”. Lupu pune aceasta evolutie a monedei europene pe seama unei „inevitabile cresteri a cursului euro fata de dolar” incepand din primavara. Daca aceste previziuni se vor adeveri, inseamna ca plasamentele in euro vor avea o rentabilitate mult mai mare decat a depozitelor bancare in lei. Aceasta cu atat mai mult cu cat bancherii estimeaza o reducere a dobanzilor la depozitele la termen de la 30 – 32% in prezent pana la 24% la sfarsitul anului.
La fel de importante ca evolutiile cursurilor valutare pe ansamblul anului sunt insa miscarile pe termen scurt, doua – trei luni. Atat Daniel Tepes, cat si Iulian Lupu prevad ca vom avea perioade cu depreciere mai lenta a leului, urmate de perioade cu cresteri accelerate ale cursului valutar. Astfel, trecerea dintr-un vehicul investitional in altul, in momentul oportun, va duce la maxim randamentul plasamentelor. Problema este alegerea momentului transbordarii; si nu este o problema simpla.
Euro este favoritul cursei cu leul si dolarul
10 ianuarie 2002, 12:00
Ultima modificare în 10 ianuarie 2002, 14:00
Cifrele sunt edificatoare: depozitele bancare la termen in lei au adus un profit mediu de 36%, in timp ce dolarul a avut o rentabilitate de 26-27% (22% din cresterea cursului si 4 -5% din dobanda la termen), iar euro o rentabilitate de sub 20% (15,6% cresterea cursului si circa 4% dobanda bancara).2001 a fost insa un an linistit, in care evolutia cursului dolarului (adica valuta care a contat cel mai mult pentru romani) a fost previzibila chiar si pentru amatori. Anul care tocmai a inceput se an
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Tarabele sunt cele mai frecventate case de moda
- Conflictele de munca se judeca la tribunal
- Drive-test
- Noi episoade din serialul anticoruptia
- Piata externa salveaza productia de mobila
- Guvernul, intre ciocan si nicovala
- Studentii economisti merg la studii in Europa
- Masini bune pe orice teren
- Este obligatorie pe baza Ordinului nr. 1.880/28.09.2001 incadrarea in microintreprindere din punctul de vedere al impozitului pe profit ?
- In Poiana se pregateste secesiunea de Brasov