Fostul premier italian Silvio Berlusconi, care a participat joi seară, la Roma, la prezentarea cărţii „Marea înşelătorie” a fostului ministru Renato Brunetta, a făcut o serie de afirmaţii controversate despre moneda unică europeană, despre Germania şi despre situaţia economică din Uniunea Europeană, informează mass-media din Italia.
„Marea înşelătorie nu este guvernul tehnocrat. Marea înşelătorie este euro, deoarece, în spatele monedei unice europene, nu există o adevărată bancă centrală”, a declarat Berlusconi, citat de Agerpres.
Fostul premier italian a vorbit şi despre Germania, ţară care deţine ”hegemonia în Europa” şi care „ar trebui să fie o ţară solidară”, dar este, în schimb, o ţară „care a refuzat solidaritatea”. „Tratatul bugetar european, fiscal compact, exprimă ideile politice ale Germaniei. Eu am spus, încă de la început, că Italia nu îşi poate reduce datoriile publice cu 45 de miliarde de euro, dar nu am reuşit să îi conving. Rigoarea şi austeritatea nu aduc creştere economică, iar dacă nu creşte Produsul Intern Brut (PIB), o ţară se îndreaptă către recesiune”, a afirmat Berlusconi.
Fostul şef al executivului italian crede şi că dacă Germania ar ieşi din euro, „nu ar fi o tragedie”, explicând că, în perioada în care era premier al Italiei, a intervenit în Europa pentru a bloca anumite iniţiative economice, de exemplu ideea instituirii impozitului numit Tobin Tax. „Eram singurul antreprenor, printre diferiţii şefi de stat şi de guvern. De aceea am oprit această Tobin Tax pe care Angela Merkel, cu sprijinul lui Nicolas Sarkozy, încercau să o impună”, a subliniat Berlusconi.
„Eu consider că inflaţia duce la creşterea economiei, dar Germania nu este de acord, pentru că Germania s-a născut din Republica de la Weimar, care a pus în dificultate economia germană, a dus la naşterea nazismului şi l-a adus pe Hitler la putere. În concluzie, nemţii, Bundesbank şi doamna Merkel sunt terorizaţi atunci când se vorbeşte despre inflaţie”, a mai afirmat fondatorul partidului de centru-dreapta Poporul Libertăţii.
Berlusconi, care a fost prim-ministru al Italiei în 2002, a mai criticat rata de schimb liră italiană/euro: a fost fixată în 2002 la 1927 de lire, a spus Berlusconi, greşind, deoarece schimbul a fost făcut la 1936,27 de lire.
Berlusconi a mai criticat presiunea fiscală din Italia şi controalele Gărzii financiare, declarând că cetăţenii italieni trăiesc „într-un stat de poliţie tributară”, afirmaţie criticată cu asprime de preşedintele Camerei Deputaţilor de la Roma, Gianfranco Fini, care a spus că este vorba despre o declaraţie inacceptabilă şi iresponsabilă din partea unui fost premier, care nu ar trebui să apere evaziunea fiscală.
Sursa: Agerpres