in martie, bursa la termen de la Sibiu a avut un volum de tranzactionare de circa 200 miliarde lei, valoare lunara record pentru primul trimestru. Vedeta de necontestat a fost paritatea euro/dolar, care prin fluctuatiile sale pe pietele internationale a facilitat realizarea de speculatii la una sau doua zile.
Joi, 29 martie, dolarul era cotat pentru sfirsitul lunii aprilie la 28.200 lei, ceea ce presupune o depreciere lunara de circa 2,4%, mai mare cu peste jumatate de procent fata de cea din martie. „Scaderea leului, i aprilie, va fi mai mare decit i martie, la aceasta contribuind scumpirea curentului electric cu 6%, ceea ce va produce cresterea inflatiei, care se afla deja cu circa doua puncte procentuale iaintea ratei de depreciere a monedei nationale”, a declarat un operator de la Sibiu.
De altfel, luna martie a fost caracterizata de o crestere majora a ofertei de devize venite pe segmentul clientilor, care a depasit i unele zile cu aproape 10 milioane de dolari cererea primara. in prima parte a lunii martie am asistat, de asemenea, dupa aproape un an, la prima apreciere a monedei nationale, e drept cu numai un leu. Aceasta evolutie si-a pus amprenta pe cotatiile futures, care au scazut comparativ cu iceputul lui martie cu peste 1,4%. „Cumparatorii isi mentin cotatiile la peste 28.100 lei, ceea ce indica posibilitatea ca pretul futures al dolarului sa treaca i zilele urmatoare peste pragul de 28.300 lei”, a declarat un broker sibian.
Pretul de cotare pe martie a suferit numeroase modificari pe parcursul lunii trecute, acesta scazind fata de 1 martie cu circa 1%. „Scaderea cotatiilor s-a realizat i prima jumatate a lunii, pentru ca apoi acestea sa se stabilizeze i jurul valorilor de 27.500 – 27.550 lei. Nu cred ca cei care au lucrat pe dolar au avut previziuni eronate, dar cresterea ofertei din piata spot a fost mai mare decit ne asteptam. Este clar ca exportam mai multe haine decit i perioada similara a anului trecut”, a declarat un operator sibian.
Pentru sfirsitul lunii mai dolarul a fost cotat, i perioada 22 – 29 martie, la preturi de 28.600 – 28.770 lei, cumparatorii oferind 28.600 lei/ dolar, i timp ce vinzatorii au solicitat 28.900 lei/dolar. „Scadenta pe mai este destul de idepartata, asa ca preturile mai au ica timp sa se modifice. Nu trebuie uitat ca primele contracte s-au realizat la 29.450 lei”, a opinat un broker. De altfel, i piata options s-au tranzactionat 500 de optiuni CALL pe contractul leu/ dolar cu scadenta i mai la un pret de exercitare de 28.900 lei, cu o prima de 400.000 lei/optiune. A fost vorba de o operatiune de hedging, care indica isa posibilitatea ca dolarul sa atinga un curs mediu de peste 28.800 lei la sfirsitul lunii viitoare.
Euro s-a mentinut sub 90 de centi
Piata raportului leu/euro nu a fost foarte activa, operatorii sibieni preferind paritatea euro/dolar, unde costurile de tranzactionare sunt ceva mai mici. Euro este cotat pentru sfirsitul lunii aprilie la 25.045 lei, pentru mai la 26.600 lei, iar pentru iunie, la 27.400 lei.
„De la jumatatea lunii martie, euro nu a mai reusit sa depaseasca pragul psihologic de 90 de centi, dupa ce la iceputul anului parea ca se idreapta spre valoarea de 94 de centi, constata Adrian Popescu, vicepresedintele bursei sibiene. Aceasta a facilitat realizarea de speculatii, fapt confirmat de recordurile de tranzactionare”.
Banca Centrala Europeana, prin ultimele declaratii ale reprezentantilor sai, se pare ca icearca sa pregateasca pietele pentru o posibila reducere a ratelor dobinzii de refinantare. O asemenea reducere era asteptata pentru 29 martie sau pentru urmatoarea itilnire din 11 aprilie.Aceasta reducere, prima din aprilie 1999, se pare ca va avea loc, chiar daca, i ultimele luni, rata inflatiei din zona euro cunoaste o dinamica descrescatoare, indicele preturilor de consum pentru luna martie fiind de 2,4%, mai scazut decit cel iregistrat i februarie, care a fost de 2,6%. „Daca data la care se va realiza reducerea ratei dobinzii este incerta, se cunoaste sigur dimensiunea acestei reduceri, anume 0,25%”, afirma Popescu. Deja, unii analisti apreciaza ca, daca aceasta reducere nu se ve produce, este foarte posibila o cadere a monedei euro pina la nivelul de 88,5 centi”, a icheiat vicepresedintele bursei sibiene. Pentru a se putea vorbi despre o revenire, analistii considera ca trebuie depasit „nivelul rezistenta” de 90 – 90,15 centi.
Cotatiile contractului euro/dolar cu scadenta i aprilie au cunoscut ample corectii. Daca primele contracte s-au realizat la un pret de 0,9225 dolari, i data de 22 martie acestea au coborit la 0,905 dolari, pentru ca dupa trei zile ele sa coboare la 0,90 dolari. Trendul descrescator s-a mentinut si i data de 29 martie, cind euro a coborit la 0,89 dolari. Situatia nu este prea roz pentru euro nici pe piata cu scadenta i mai, unde s-au realizat tranzactii la un pret de 0,915 dolari.
Futures pe actiuni doar la Londra si Sibiu
incepind cu data de 29 ianuarie 2001, London International Financial Futures and Options Exchange (LIFFE), cea mai mare bursa electronica de derivate din Europa, a lansat contractele futures pe actiuni – „Universal Stock Futures”. Asa cum precizeaza Adrian Popescu, „contractele futures pe actiuni reprezinta un angajament ferm de a cumpara sau a vinde un numar de actiuni ale unei anumite companii, la un pret predeterminat, la o data viitoare. Aceasta nu presupune isa livrarea fizica a actiunilor, ci are loc „lichidarea cash”, adica plata la scadenta a diferentei itre pretul la care s-a efectuat tranzactia si pretul existent pentru actiunile respective pe piata de capital”.
Practic, la ora actuala, LIFFE si BMFM Sibiu sunt singurele burse din Europa care tranzactioneaza astfel de contracte. La bursa sibiana, contractele futures si optiunile pe actiuni au fost introduse pentru prima data pe 4 decembrie 2000, avind ca suport cursul titlurilor SIF Banat-Crisana (DESIF1), iar mai tirziu, ca urmare a succesului iregistrat, s-a introdus si contractul futures avind ca activ suport valoarea titlurilor SIF Transilvania.