La sfarsitul lunii iulie si inceputul lui august pietele valutara si futures au fost influentate de evolutia pe plan international a paritatii euro/dolar. Dupa atingerea maximumului de 102,07 centi, euro a intrat pe o panta descendenta, coborand la 1 august la 97,25 centi.
Pentru prima parte a acestei luni se asteapta o scadere sub pragul de 97 de centi, euro fiind tranzactionat la New York la 97,95 centi pentru septembrie, iar pentru decembrie la 97,65 centi.
Aceasta tendinta s-a datorat cresterii spectaculoase a burselor de peste Ocean, ceea ce a condus la o marire a cererii de dolari. La aceasta a contribuit interventia Guvernului Bush, care a „infierat” necinstea din companiile americane.
Chiar daca PIB-ul SUA a crescut in al doilea trimestru cu doar 1,1%, fata de 5%, in primele trei luni, traderii au mizat pe dolar. Se pare ca politica Fed de a mentine dobanzile la cele mai scazute niveluri din ultimii patruzeci de ani, pentru a determina relansarea economiei, nu are efectul scontat, vorbindu-se chiar despre revenirea la perioada de recesiune.
Concluzionand, in acest moment, atat exportatorii, cat si importatorii romani ar trebui sa urmareasca cu mai mare atentie evolutia paritatii, existand premisele sa asistam la noi schimbari majore si rapide ale acesteia. Apelarea la produsele derivate ale bursei din Sibiu, contractele futures si optiunile ofera cea mai sigura metoda de acoperire a riscului valutar.
Pentru BNR scaderea euro a fost binevenita, ea conducand spre acea apreciere real pozitiva a leului fata de cosul euro-dolar, avand in vedere ca in iulie dolarul a scazut cu 1,8%, iar euro cu 3,34%.
Primele contracte pe raportul leu/dolar cu scadenta 31 august au fost realizate la preturi de 33.250 – 33.300 lei, fiind insa vorba de operatiuni de hedging. De aici deducem o prognoza a deprecierii de 1,25%, valoare prea mare in contextul actual, stiind ca luna august este, de obicei, o luna in care scaderea leului este redusa. In prima zi a lunii cotatiile din piata au fost de 33.200 – 33.275 lei la cumparare si 33.380 lei la vanzare, in timp ce cumparatorii au oferit in piata options, pentru o optiune PUT o prima de 100.000, lei la un pret de exercitare de 33.300 lei, semn ca speculatorii mizeaza pe mentinerea dolarului in jurul pragului de 33.000 lei.

Euro priveste in jos

Primele contracte euro – dolar pe august au fost incheiate la un pret de 92,99 centi. „Pretul a fost prea mic, comenta la vremea respectiva un broker. Probabil ca a apasat cineva gresit pe tastatura, iar cumparatorul a profitat imediat”. Urmatoarele tranzactii au fost realizate in 27 iulie la un pret de 98,90 centi, pentru ca la finele lui iulie euro sa coboare la 97,99 – 98,80 centi. Acelasi trend descrescator s-a inregistrat si in prima zi a acestei luni, tranzactiile realizandu-se la 97,58 – 97,94 centi.
In opinia Minodorei Budin, broker la Terra Consulting, „paritatea va testa in perioada urmatoare pragurile suport de 96,80 – 95,80 centi. In situatia in care ultimul suport va fi doborat, este posibil ca euro sa urmeze un trend descendent in urmatoarele luni. In cazul in care suporturile din 96,80 respectiv 95,80 centi vor fi solide, paritatea va urca din nou la 99 de centi, unde va intalni o rezistenta destul de puternica. De aici incolo, vom vedea din nou o paritate de 1:1 cu dolarul si chiar o depasire a maximumului din 20 iulie”.
In luna in care Bursa din Sibiu a aniversat cinci ani de piata futures, a fost atins cel mai bun volum de tranzactionare al anului, fiind realizate 25.734 contracte, media zilnica de tranzactionare fiind de 1.121 contracte. Valoarea contractelor futures inregistrate in luna iulie a fost de 275 miliarde de lei. Derivatele euro/dolar au detinut o pondere de 84% din numarul total de contracte futures si de 90% in piata options.