Un buget imens a fost destinat implementarii euro si familiarizarii viitorilor utilizatori din tarile UE cu noua moneda. Prima etapa a trecerii la moneda unica europeana s-a incheiat. A fost creata Banca Centrala Europeana si au fost stabilite tarile capabile sa adere la uniunea monetara incepand cu data de 1 ianuarie 1999. Doar Grecia nu a reusit sa indeplineasca conditiile necesare aderarii, insa nu este singura tara membra a UE care a ramas in afara Uniunii. Marea Britanie, Danemarca si Suedia au preferat sa nu se grabeasca, ci sa urmareasca efectele pe care le va avea utilizarea euro in celelalte tari. In cea de-a doua faza, inceputa la 1 ianuarie 1999, vor fi fixate, in mod irevocabil, cursurile de schimb ale monedelor nationale ale tarilor membre, fata de euro. In aceasta perioada, monedele nationale vor continua sa existe, ca expresii ale euro. Pentru familiarizarea cu noua moneda, preturile vor fi exprimate atat in euro, cat si in moneda nationala. De asemenea, pietele monetare, de capital si interbancare, sunt convertite la euro. Euro va fi folosit ca unitate de cont. Ultima etapa a implementarii va incepe la 1 ianuarie 2002. In acest interval, euro va incepe sa circule in forma fizica, iar monedele nationale vor disparea in totalitate pana la 1 iulie 2002. In prezent, agentii economici pot alege pentru derularea tranzactiilor fie euro, fie moneda nationala. Se asteapta ca marile companii multinationale sa fie deschizatorii de drumuri in utilizarea euro. Acestea vor incepe sa opereze in euro si isi vor influenta clientii sa procedeze la fel.
Introducerea euro va avea efecte pozitive asupra comertului exterior al Romaniei. „Avand in vedere ca doua treimi din comertul exterior romanesc se deruleaza cu tarile Uniunii Europene, introducerea euro va avea o influenta pregnanta si asupra firmelor autohtone.
Noua moneda va stimula importurile si exporturile firmelor romanesti in tarile Uniunii Europene. Pana in prezent, majoritatea contractelor comerciale erau exprimate in dolari. Doar contractele cu Germania, Marea Britanie, Franta si alte cateva tari erau exprimate in moneda nationala a acestora. In tranzactiile efectuate cu tarile a caror moneda este mai slaba, cum ar fi Italia sau Portugalia, se folosea dolarul. Pe viitor pentru aceste tranzactii va fi folosit euro. Acest lucru va avea ca efect reducerea influentelor de curs datorate fluctuatiilor dolarului fata de valutele tarilor din Uniunea Europeana. Romania a pierdut sume mari de bani, din cauza faptului ca, pana acum, erau alese ca moneda de contract fie dolarul, fie monedele unor tari ale Uniunii Europene, al caror curs fluctua. Introducerea euro va fi un factor de stabilitate care va reduce mult pierderile agentilor comerciali autohtoni, cauzate de riscurile de curs valutar”, declara Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania. „Pentru inceput, agentii economici romani, in special cei mici si mijlocii, ar trebui ca, pentru a se familiariza cu noua moneda, sa foloseasca in tranzactiile pe care le efectueaza atat euro, ca moneda de plata, cat si dolarul, ca moneda de consolidare”, continua domnul Mihai Ionescu. Euro va reduce semnificativ costurile pe care firmele le suporta ca urmare a schimburilor valutare. Daca un agent economic exporta in Germania si cu banii obtinuti doreste sa realizeze un import din Franta, va fi nevoit sa schimbe marcile germane in franci, platind un anumit comision pentru aceasta tranzactie. In cazul introducerii monedei unice, aceste cheltuieli necesare conversiei dintr-o moneda nationala in alta vor disparea. Costurile acestor transformari au fost estimate la 1-2 % din valoarea tranzactiei. Tot datorita euro, se economiseste timp pretios in activitatea de gestiune, disparand necesitatea analizei riscului si a raportului, cheltuieli/ profit pentru fiecare tranzactie in parte efectuata de firma. De asemenea, se simplifica evaluarea rezultatelor comerciale efective din punctul de vedere al intreprinderii, nemaifiind necesar sa se tina cont de volatilitatea monedei.
Odata eliminate barierele monetare din cadrul Uniunii Europene, exportatorii vor beneficia de un acces mult mai facil pe pietele oricareia dintre tarile membre. In aceasta situatie, se va reduce numarul de intermediari, intreprinderile marindu-si veniturile ca urmare a exporturilor directe.
Bancile straine recomanda, la randul lor, efectuarea tranzactiilor cu tarile UE in euro. ” Se estimeaza ca euro va fi beneficia de o stabilitate considerabila. O volatilitate redusa a acestuia va reduce implicit si riscurile valutare aferente oricarei tranzactii comerciale internationale. Se vor realiza si importante economii in costurile de schimb, acesta fiind unul dintre avantajele majore ale introducerii euro”, afirma Anthony van der Heijden, director general al ING Barings Romania.
Nu in ultimul rand, firmele romanesti de comert exterior mai au un avantaj pe care il ofera moneda unica: transparenta. Exprimarea tuturor preturilor in euro le va ajuta sa isi aleaga furnizorii care le asigura cele mai mici cheltuieli si sa exporte in tarile de unde pot obtine cele mai mari venituri.
Euro face mai profitabil comertul cu Uniunea Europeana
18 februarie 1999, 12:00
Ultima modificare în 18 februarie 1999, 14:00
Un buget imens a fost destinat implementarii euro si familiarizarii viitorilor utilizatori din tarile UE cu noua moneda. Prima etapa a trecerii la moneda unica europeana s-a incheiat. A fost creata Banca Centrala Europeana si au fost stabilite tarile capabile sa adere la uniunea monetara incepand cu data de 1 ianuarie 1999. Doar Grecia nu a reusit sa indeplineasca conditiile necesare aderarii, insa nu este singura tara membra a UE care a ramas in afara Uniunii. Marea Britanie, Danemarca si Suedi
Etichete: arhiva,
moneda
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook