Moneda europeană era tranzacţionată la 1,1203 dolari pe unitate la 9:22 ora României, după ce a coborât până la 1,1098 dolari pe unitate, consemnând cel mai jos nivel din luna septembrie 2003 până în prezent, relatează Bloomberg.
Euro s-a depreciat cu 5,9% faţă de dolar în ultima lună, având cea mai slabă evoluţie dintre zece monede analizate de Bloomberg.
Conform rezultatelor oficiale anunţate după numărarea a 40% din buletinele de vot, partidul de extremă stângă Syriza se clasează pe primul loc în scrutinul legislativ din Grecia, cu un scor de 35,73%, fiind urmată de partidul conservator Noua Democraţie al actualului premier Antonis Samaras, cu 28,48%.
În această situaţie, Syriza va avea 149 de locuri în Parlament, majoritatea absolută fiind de 151.
Liderul SYRIZA Alexis Tsipras, viitorul prim-ministru al statului elen şi-a axat discursul pe o platformă de respingere a măsurilor de austeritate impuse Greciei pe vremea crizei din zona euro. Ca urmare a victoriei Syriza, mulţi s-au întrebat dacă acest fapt va deschide uşa pentru o asa-numită "Grexit", o mișcare prin care Grecia să părăsească Uniunea Europeană.
Într-o notă adresată clienţilor duminică noapte, Claus Vistesen de la Pantheon Macroeconomie a scris: "Cazul nostru de bază rămâne faptul că Syriza va face viață grea Troicii, dar, de asemenea şi că riscurile unei ieşiri a Greciei rămân mici, chiar dacă Syriza este capabilă să formeze un guvern majoritar, neconstrâns de alte părți."
Dar, ca o reacție imediată la victoria Syriza, euro a avut de suferit, în condiţiile în care pieţele analizează consecinţele victoriei formaţiunii de extremă stânga.
"Credem că acest rezultat va readuce o volatilitate crescută pe piaţă. Considerăm că ieşirea Greciei din zona euro este foarte puţin probabilă sau posibilă", a afirmat Ben Pedley, director al diviziei de investiţii al HSBC Private Bank din Hong Kong.
Costurile de împrumut ale Greciei au crescut luni, în urma anunţării rezultatelor alegerilor. Randamentul obligaţiunilor guvernamentale pe 10 ani au crescut cu 23 de puncte de bază, adică aproape un sfert de punct procentual, la 8,733%, potrivit platformei de trading electronic Tradeweb.
Benoit Coeure, membru în conducerea executivă a BCE, a declarat luni că instituţia nu va fi de acord cu o reducere a datoriei Greciei şi că guvernele europene trebuie să implementeze reforme, pentru a-şi consolida bugetele naţionale.
De altfel, mai mulţi oficiali europeni, printre care şi ministrul de finanţe din Germania, Wolfgang Schaeuble, au avertizat înaintea alegerilor că nu vor fi de acord ca Grecia să nu îşi respecte angajamentul de a returna împrumutul de 240 de miliarde de euro luat de la Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
Potrivit consilierilor lui Tsipras pe teme financiare, una din primele acţiuni pe care liderul Syriza le va întreprinde în calitate de prim-ministru va fi să renegocieze datoriile pe care Grecia le are către BCE, UE, FMI şi alţi investitori, datorii care în prezent se ridică la peste 312 miliarde de euro.
Deprecierea monedei europene şi nesiguranţa din zona euro cauzate de câştigarea alegerilor din Grecia de către Syriza au determinat şi o scădere a preţurilor petrolului.
Cotaţia petrolului Brent cu livrare în luna martie a coborât luni cu 44 de cenţi, la 48,35 de dolari pe baril, la 6:42 ora României, în timp ce preţul petrolului West Texas Intermediate a scăzut la minimul ultimilor aproape şase ani, la 45,02 dolari barilul, potrivit Reuters.