Euro în cădere liberă, după anunțul venit din SUA. Euro a continuat să scadă față de dolarul american, după publicarea datelor privind inflația din SUA. Analiştii se aşteaptă ca euro să continue să se confrunte cu presiuni tot mai mari și să scadă faţă de dolar, chiar dacă entuziasmul privind politicile lui Donald Trump se va diminua.
Potrivit Euronews, euro a continuat să scadă, în raport cu dolarul american, atingând cel mai scăzut nivel dintr-un an, după ce Statele Unite au publicat Indicele prețurilor de consum (IPC) în octombrie, care arătau o creștere a inflației față de luna precedentă.
Perechea EUR/USD scăzuse joi la 1,0546
Perechea EUR/USD scăzuse joi la 1,0546, acesta fiind cel mai scăzut nivel înregistrat de la 1 noiembrie 2023. Creșterea inflației din SUA, plus recenta victorie electorală a lui Trump, a afectat foarte mult euro, provocând o scădere de 5,7% față de dolar, încă de la finele lunii septembrie.
Între timp, republicanii americani și-au asigurat majoritatea în Parlament, oferind partidului lui Trump controlul deplin asupra Congresului, crescând șansele ca politicile sale să fie adoptate mai ușor.
Acest lucru se adaugă îngrijorărilor cu privire la riscurile inflației, făcând dolarul american și mai puternic.
Inflația din SUA rămâne ridicată
În octombrie, inflația din SUA a crescut cu 2,6% față de anul precedent, de la 2,4% în luna precedentă, marcând prima creștere din lun martie. Între timp, inflația de bază, care exclude prețurile volatile la alimente și energie, a crescut cu 0,3% de la lună la lună și cu 3,6% de la an la an, marcând cea mai rapidă rată de creștere din aprilie.
Aceste date sugerează că presiunea inflaționistă din Statele Unite rămâne persistentă, iar lupta dusă de Rezerva Federală împotriva inflației ar putea să nu se încheie prea curând. În ciuda acestui fapt, piețele se așteaptă ca Fed să implementeze o nouă reducere a dobânzii, probabil în luna decembrie, deși reducerea ar putea fi una modestă.
În septembrie, Fed a anunțat o reducere mare a ratei dobânzii, cu 50 de puncte de bază, pe fondul îngrijorărilor legate de răcirea pieței muncii și al încetinirii inflației.
Reducerea ratei a slăbit inițial dolarul, permițând euro să urce la un maxim al ultimelor 14 luni. Cu toate acestea, având în vedere că piața forței de muncă din SUA rămâne rezistentă, inflația este încă ridicată, plus anunțurile făcute de Trump, piețele și-au inversat direcția.
Creșterea randamentelor obligațiunilor americane sporește atractivitatea dolarului
Creșterea așteptărilor inflaționiste a contribuit la o creștere suplimentară a randamentelor obligațiunilor guvernamentale din SUA, în special la titlurile de trezorerie pe termen lung. Randamentul trezoreriei pe 10 ani a urcat la 4,47%, cel mai ridicat nivel de închidere de la 1 iulie.
Această creștere a randamentelor pe termen lung sugerează că, probabil, comercianții de obligațiuni se așteaptă la o economie puternică a SUA, cu inflație persistentă și rate ale dobânzilor mai mari, toate acestea favorizând un dolar mai puternic.
Michael McCarthy, strateg de piață și COO la Moomoo Australia prezice că dolarul american va continua să fie puternic, pe fondul creșterii randamentelor obligațiunilor.
„Acest lucru ar putea conduce la o creștere a dolarului, deoarece investitorii locali și globali se orientează spre acele randamente suverane mai atractive”, a explicat el.
„Cu alte cuvinte, entuziasmul post-electoral pentru toate lucrurile denominate în dolar american ar putea continua și chiar se pot accelera, chiar dacă optimismul se estompează”, a adăugat el.
Este de așteptat ca euro să rămână sub presiune în fața altor monede importante din cauza perspectivelor economice sumbre și a incertitudinilor politice continue în Europa.
Mai mult, un potențial război comercial între SUA și partenerii săi comerciali cheie, inclusiv China și UE, ar putea contribui la necesitatea unui euro mai slab.
Cu alte cuvinte, există foarte puțini factori importanți care să susțină un euro mai puternic în viitorul apropiat, notează Euronews,