atentie ceea ce avem in portofele. Ultimul trimestru se anunta a fi o perioada in care inflatia va inregistra un salt, dupa ce pe primele opt luni ea a fost de 7,3%. Rata anualizata a inflatiei fata de august 2002 era, cu o luna in urma, de 14,2%.
Dorinta autoritatilor de a incheia anul cu o crestere a preturilor de 14% pare a se indeparta, avand in vedere cresterile de preturi operate sau doar anuntate la gaze, energie electrica si carburanti, care, la randul lor, vor influenta celelalte preturi de consum. Iar in ultimele saptamani a revenit un factor care daduse fiori oficialilor la inceputul primaverii: paritatea euro/dolar.
Dupa o perioada de „inflorire” a dolarului, datorata increderii pe care investitorii incepusera sa o aiba in revenirea economiei americane, statuata de statisticile FMI, care indica pentru acest an o crestere a PIB in SUA de 2,6%, fata de numai 0,5% in euro-zona, a urmat un dus rece. Unul dupa altul, majoritatea indicatorilor dati publicitatii in septembrie au relevat o deteriorare a climatului de afaceri american. Joia trecuta, Departamentul de Comert al SUA a anuntat o scadere a comenzilor industriale in august cu 0,8%, fata de o crestere a lor cu 2% in iulie. Se pune astfel intrebarea ce s-ar fi intamplat daca nu ar fi existat comenzile militare necesare „intretinerii pacii” in Irak, avand in vedere reculul pe care l-a inregistrat consumul, motorul economiei americane. De altfel, indicele de incredere al consumatorilor din SUA, urmarit de catre Universitatea din Michigan, a coborat de la 89,3 puncte, in august, la 87,7 puncte luna trecuta.
In septembrie, euro a reusit cea mai importanta crestere lunara de la lansarea sa. Daca la inceputul lunii paritatea coborase pana la 1,0766 dolari, in 30 septembrie euro urcase la 1,1736 dolari. si primele trei zile ale lunii octombrie au mentinut moneda unica pe un trend ascendent, aceasta inregistrand un maxim de 1,1767 dolari. Tot mai multe comentarii facute pe seama directiei pe care o va lua paritatea dau drept certa atingerea pragului de 1,20 dolari.
BNR si-a facut rezerve pentru zile nege
O asemenea evolutie va obliga Banca Nationala sa treaca, probabil, la vanzarea de euro, ceea ce ar repune pe tapet cuantumul rezervei sale valutare, pe care a reusit sa o readuca peste echivalentul importurilor pe patru luni. Probabil ca o parte din cele peste 500 de milioane de euro „acaparati” din piata incepand cu luna iulie se vor intoarce pentru a tempera deprecierea leului. Riscul cel mai important vine din partea deficitului comercial, care s-a majorat, in primele opt luni, la 3,03 miliarde euro, depasind cu 473,2 milioane euro nivelul consemnat in perioada similara din 2002.
Pe plan intern, BNR a beneficiat de acalmia din piata, nivelul tranzactiilor interbancare nefiind mai mare de 150 milioane euro/zi. Aceasta a permis o temperare a cresterii cursului euro, care a urcat de la 37.240 lei la 38.466 lei. Traseul dolarului a fost, bineinteles, invers. Dupa maximumul de 34.846 lei la inceputul lui septembrie, la finele lunii acesta cobora la 32.952 lei.
Primele zile ale lui octombrie au adus moneda europeana la pragul de 38.500 lei, in timp ce dolarul s-a mentinut sub pragul de 33.000 lei, vinerea trecuta cursul fiind de 32.896 lei. De la inceputul anului, leul a scazut cu 5,57% in raport cu cosul euro/dolar, pierzand 10,25% fata de euro, intarindu-se, insa, cu 1,7% in raport cu dolarul.
In opinia analistului Ioan Aleman, de la bursa la termen sibiana, „moneda europeana beneficiaza, in continuare, de cereri consistente, paritatea mentinandu-se in jurul pragului de rezistenta de 1,17 dolari. In cazul in care nivelul va ceda, euro se va indrepta rapid spre maximumul istoric de 1,1930 dolari. In ceea ce priveste o eventuala revenire a monedei americane, pragul suport se afla in jurul valorii de 1,1570 dolari”.
La bursa la termen din Sibiu pretul futures al dolarului cu scadenta lunara era la inceputul lui octombrie de 33.300 lei, in timp ce pentru euro, operatorii sibieni prognozau un nivel de 38.700 lei.
„cel mai probabil, euro va scadea fata de dolar „
Pentru perioada urmatoare, cred ca se vor manifesta corectiile inevitabile in cazul paritatii euro/dolar, iar moneda unica va cobori de la 1,17 dolari spre 1,15 dolari, existand posibilitatea ca moneda americana sa se aprecieze si mai mult.
Sunt insa si analize care indica o posibila evolutie a monedei europene spre pragul maxim istoric de 1,1930 dolari, insa eu cred ca probabilitatea este mai mica decat cea a aparitiei unor corectii de pret.
Directia pe care o va lua paritatea depinde foarte mult de evolutia principalilor indici bursieri in saptamanile urmatoare (Dow Jones, Nasdaq si S&P). Leul va urmari, cu siguranta, raportul de forte dintre euro si dolar. Este de asteptat sa revedem dolarul inapoi peste pragul de 33.000 lei, iar la sfarsitul anului vom putea avea placuta surpriza sa vedem un curs de schimb al monedei americane identic cu cel de la sfarsitul anului trecut (33.500 lei).
Nu acelasi lucru se va intampla cu cursul euro, care ar putea incheia anul in jurul valorii de 38.000 lei, ceea ar echivala cu o devalorizare anualizata a monedei nationale de 10 -11%.