Euro incepe sa fie apreciat si de romani

Desi ritmul deprecierii leului in raport cu dolarul american a fost aproximativ acelasi in saptamana 20-24 mai, comparativ cu intervalul 13-17 mai (0,26% fata de 0,2%), dealerii nu au mai putut spune ca piata a parcurs o perioada de calm. Volumul operatiunilor interbancare a fost aproape dublu in anumite zile ale saptamanii 20-24 mai, comparativ cu media zilnica inregistrata in saptamana precedenta, fapt ce ilustreaza ca speculatorii au avut de lucru. Ca urmare a lipsei leilor din piata, dobanzi

Desi ritmul deprecierii leului in raport cu dolarul american a fost aproximativ acelasi in saptamana 20-24 mai, comparativ cu intervalul 13-17 mai (0,26% fata de 0,2%), dealerii nu au mai putut spune ca piata a parcurs o perioada de calm. Volumul operatiunilor interbancare a fost aproape dublu in anumite zile ale saptamanii 20-24 mai, comparativ cu media zilnica inregistrata in saptamana precedenta, fapt ce ilustreaza ca speculatorii au avut de lucru. Ca urmare a lipsei leilor din piata, dobanzile la imprumuturile pe o zi (over-night) au ajuns in prima parte a saptamanii la nivelul de aproximativ 40%.
Totusi, in ultimele doua zile au inceput sa intre lei in piata, fapt ce condus la scaderea acestora. La casele de schimb, operatorii observa o crestere a tranzactiilor leu-euro. In special in zona Moldovei, explicatia ar putea fi gasita atat in faptul ca a inceput eliberarea pasapoartelor (actiune amanata pana acum din diferite motive), cat si ca urmare a faptului ca rezervele de euro improspatate cu ocazia revenirii de sarbatori a lucratorilor din strainatate, nu s-au epuizat inca. Fata de volumul tranzactiilor cu valutele ce au fost inlocuite de euro, de anul trecut, cel din prezent (in euro) s-ar afla la un nivel de 55-60%.
In ceea ce priveste moneda unica europeana, aceasta pare a se afla in continuare pe un trend crescator, analistii avansand pentru sfarsitul acestei luni o valoare de 0,93 USD pentru un euro. In saptamana 20-24 mai, euro s-a schimbat contra USD la un minim de 91,70 centi si un maxim de 92,60 centi.
Tendinta crescatoare inregistrata in prezent de euro este sustinuta, in afara de temerile cu privire la revizuirea in sens negativ a rezultatelor companiilor americane, si de altele, referitoare la faptul ca deficitul de cont curent al SUA, finantat in prezent prin capitalurile aflate in bancile SUA ca depozite pe termen scurt, ar putea deveni nesustenabil. Investitiile directe au stagnat. La fel si cele de portofoliu, multi investitori considerand ca piata americana a actiunilor a devenit foarte scumpa si ca randamentele oferite de obligatiunile americane sunt prea mici. O mare parte din ei sunt de parere si ca dolarul este supraevaluat. Iar daca la un moment dat cei ce detin depozite pe termen scurt ar hotari sa plece spre zone ce ofera castiguri mai mari, atunci acoperirea deficitului de cont curent ar deveni o problema.
Totusi, in ciuda dobanzilor foarte mici din SUA, lipsa unor alternative investitionale (Japonia aflata in recesiune ofera dobanzi 0%, iar Europa inregistreaza rezultate economice contrdictorii – inflatie mai mare ca in SUA etc.) sustin dolarul american. Lunile urmatoare vor constitui un test pentru nivelul valoric al monedei americane pe pietele internationale.