Volatilitatea ridicata a pietelor financiare internationale, revenirea investitorilor la sentimente mai bune fata de economia americana, precum si declaratiile secretarului Trezoreriei, John Snow, privind mentinerea politicii ,,dolarului tare,, au reprezentat tot atatea motive care au adus un suflu nou dolarului. In ultimele zile a aparut o noua cauza de scadere a euro: bancile japoneze. Prabusirea pietei nipone de obligatiuni le-a obligat pe acestea sa repatrieze numeroase fonduri din Europa pentru a-si acoperi pierderile. Asa ca saptamana trecuta euro a scazut pana la un minim de 1,1287 dolari.
Aprecierea dolarului fata de euro nu a insemnat insa si o crestere a cursului leu/dolar, acesta mentinandu-se sub pragul de 33.000 lei. Surpriza cea mare vine insa din partea pietei forward interbancare. Aici dolarul este cotat pentru sfarsitul anului la 38.800 – 39.000 lei, ceea ce ar insemna ca moneda americana ar trebui sa creasca cu 1.000 lei/luna! Moneda unica a cunoscut pe parcursul saptamanii trecute o scadere continua, in mai putin de o luna euro pierzand 1.189 lei.
Evolutia actuala a paritatii este pusa de Minodora Budin, de la agentia de brokeraj futures Terra Consulting, pe seama ,,volatilitatii ridicate a pietelor internationale, unde orice informatie noua privind economiile americana sau europeana schimba imediat cotatiile. Pentru perioda urmatoare euro se va incadra, probabil, intre un minim de 1,115 si un maxim de 1,150 dolari. Tendinta normala ar fi cea de crestere, in cazul in care s-ar depasit pragul de 1,1420, dar tot atat de bine euro ar putea scadea pana la 1,080 dolari,,.