Moneda unică europeană a atins, joia trecută, un nou maxim istoric, de 1,5372 dolari pe unitate. Cursul a fost stabilit după ce preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a spus că riscurile de accelerare a inflaţiei se menţin, temperând aşteptările privind reducerea dobânzii BCE în viitorul apropiat, potrivit Reuters. Ulterior, moneda unică europeană a fost tranzacţionată la 1,5347 dolari pe unitate, în urcare cu 0,5% faţă de referinţa de miercuri.
Moneda unică europeană a atins, joia trecută, un nou maxim istoric, de 1,5372 dolari pe unitate. Cursul a fost stabilit după ce preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a spus că riscurile de accelerare a inflaţiei se menţin, temperând aşteptările privind reducerea dobânzii BCE în viitorul apropiat, potrivit Reuters. Ulterior, moneda unică europeană a fost tranzacţionată la 1,5347 dolari pe unitate, în urcare cu 0,5% faţă de referinţa de miercuri. Inflaţia din zona euro a atins în ianuarie, precum şi în februarie, nivelul de 3,2%, cel mai ridicat din ultimii zece ani, de când este calculat indicatorul, cu mult peste ţinta BCE, de sub 2%.
În acelaşi timp, indicele dolarului, care arată evoluţia acestuia faţă de şase valute importante, a atins un nou minim record, de 73,018 puncte. De asemenea, dolarul s-a depreciat cu 0,7% şi faţă de moneda japoneză şi a atins un nou minim record faţă de francul elveţian. „Adevărul este că nimeni nu vrea să sprijine dolarul în acest moment, întrucât toţi ştim că Bernake va reduce rata dobânzii, indiferent de evoluţia ratei inflaţiei“, a declarat Andrew Busch, analist la BMO Capital Markets din Chicago.
BCE a menţinut joi dobânda la nivelul de 4%, în conformitate cu previziunile analiştilor, care se aşteaptă în schimb ca Rezerva Federală Americană (Fed) să reducă din nou rata de politică monetară, cu cel puţin 50 de puncte procentuale, în luna martie, pentru a sprijini economia SUA. Fed a redus, de la jumătatea lunii septembrie 2007, rata dobânzii-cheie cu 2,25 puncte procentuale, la 3%, eliminând avantajul monedei americane faţă de euro. Tot joia trecută, şi Banca Angliei a decis să menţină dobânda de referinţă la nivelul de 5,25%. Decizia a fost anticipată de majoritatea analiştilor, după ce Banca Angliei a redus de două ori dobânda de referinţă în ultimele trei luni, însă aceştia cred că instituţia financiară va reduce rata la jumătatea acestui an, pentru a susţine economia britanică afectată de criza de pe piaţa creditelor. Previziunile referitoare la nivelul inflaţiei se află la un nivel record, iar guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, a recunoscut că avansul preţurilor ar putea depăşi cu mult ţinta oficială de 2%, în viitorul apropiat.