Cu doua zile inainte de 2009, moneda europeana se intareste in raport cu leul, fiind foarte aproape de pragul psihologic de 4 lei. Banca Nationala a anuntat un curs oficial de 3,9964 lei/euro, cu 0,79% mai mult decat cel anuntat miercuri, 24 decembrie, ultima zi lucratoare. De altfel, valoarea de astazi este cea mai mare din acest an. Dar, avand in vedere faptul ca si maine va fi o zi lucratoare si ca astazi pe intraday sensul a fost in sus, nu ar fi exclus ca in ultima zi a anului euro sa depaseasca 4 lei.

De altfel, dolarul american a pierdut 1,5% din valoare, fiind cotat la 2,7923 lei. Dintre monedele forte, in ton cu euro a fost doar francul elvetian care a castigat 1,5%. In rest, yenul japonez a scazut in ton cu dolarul, cu 1,5%, iar lira sterlina a pierdut aproape doua procente. Astfel, diferenta dintre moneda britanica si euro s-a redus si mai mult, iar ziua in care lira va fi mai slaba decat euro este mult mai aproape. In plus, mai trebuie aruncata o privire asupra zlotului polonez, care deocamdata este mai slab decat leul nostru, fiind cotat la 0,9599 lei (adica 1 leu=1,04 zloti).

Pe intraday, euro a fost intr-un galop aproape continuu, avand doar trei stagnari. Deschiderea a fost la 3,96 lei/euro, dar la finele sedintei tranzactiile se faceau la valori de 4,04-4,05 lei. Singurele opriri in traseul ascendent au fost la 3,97 lei, 3,99 lei si 4,02 lei. Dupa cum se poate observa, pe intraday euro s-a tranzactionat la valori de peste 4 lei, unde se mentine si acum, ceea ce inseamna ca maine ne putem astepta la valori mai mari decat cele de astazi.

Pe piata monetara interbancara, nivelul mediu al dobanzilor la overnight a fost de 13,97% la ROBID si de 15,16% la ROBOR.