La inceputul lunii noiembrie, analistii pietei la termen de la Sibiu credeau ca euro va putea urca la un maxim de 93 de centi, minimul prognozat de ei fiind de 89 de centi. Cotatiile din piata confirmau aceste presupuneri: pretul futures al euro pentru scadenta lunara era atunci de 91 de centi. Aceasta cotatie nu a dat satisfactie, pana astazi, decat vanzatorilor care, daca si-au mentinut pozitiile deschise pana in perioada 15 – 21 noiembrie, au castigat peste 200.000 lei la fiecare contract.
Intarirea dolarului in raport cu moneda unica europeana se datoreaza in principal cresterii optimismului operatorilor de pe pietele internationale, care considera ca economia Statelelor Unite a depasit faza de recesiune si s-a inscris pe o panta ascendenta. Aceasta a facut ca in data de 22 noiembrie euro sa atinga, pe plan international, un minim al ultimelor trei luni, de 87,50 centi. Evolutia negativa a monedei unice nu poate pune decat in pericol incasarile in lei ale exportatorilor in Uniunea Europeana, care cumpara, in acelasi timp, mai scump din piata interna, unde toate preturile se fac prin raportarea la dolar.
Perceptia negativa asupra evolutiei euro a facut ca in data de 21 noiembrie sa fie realizate la Sibiu primele contracte pe paritatea euro/dolar cu scadenta ianuarie 2002, la un pret de 88 centi/euro. In aceeasi zi au fost tranzactionate 1.320 de optiuni pe paritate cu scadenta ianuarie. Jumatate au fost de tip CALL, la un pret de 88 centi, cu prime de 100.000 lei/optiune, iar restul de tip de PUT la acelasi pret de exercitare, primele fiind de asemenea identice.
Darius Cipariu de la agentia de brokeraj Cibinium considera ca „moneda unica europeana s-a inscris, in noiembrie, pe un trend descendent, atingand nivelul minim de 87,50 centi. Publicarea indicatorului german IFO va determina in perioada imediat urmatoare o oarecare agitatie in piata. Pentru a nu deteriora foarte mult evolutia monedei unice, indicatorul va trebui sa fie mai bun sau cel putin egal cu cel precedent. In caz contrar, sentimentul negativ in legatura cu euro se va accentua, urmand sa fie testate noi praguri de minim, cele de 87,20 centi si 86,50 centi.
In ansamblu, previziunile economice pentru perioada urmatoare sunt sumbre pentru toate zonele economice (SUA, zona euro, Japonia) si, ca urmare, paritatile dintre euro, dolarul american si yenul japonez vor depinde de rapiditatea si agresivitatea cu care vor fi adoptate masurile monetare pentru iesirea din recesiune”.
Euro va ramane la cotatii sub 90 centi
Paritatea futures euro/dolar cu scadenta lunara a fost, la inceputul perioadei analizate, de 88,49 centi, pentru ca in data de 19 noiembrie sa scada la 88 de centi. Dupa trei zile, in piata de la Sibiu, euro a coborat sub pragul de 88 de centi, pana la un minim de 87,7 centi. In ceea ce priveste pretul futures al euro, pentru ultima luna a acestui an primele contracte au fost realizate in data de 16 noiembrie, la pretul de 89 centi. In continuare, s-a inregistrat o scadere a pretului, in data de 22 noiembrie cumparatorii afisand cotatii de 87,8 centi. In piata options cu aceeasi scadenta s-au tranzactionat optiuni de tip CALL la preturi de exercitare de 88 centi (cu prime de 150.000 lei/optiune) si de 88,5 centi (cu prime de 100.000 lei/optiune).
Speculatorii s-au plictisit de dolar
In perioada analizata nu au fost realizate contracte pe raportul leu/dolar cu scadenta lunara sau in decembrie. „Toti urmarim evolutia pietei spot, unde nu se intampla prea multe lucruri, declara un operator sibian. Faptul ca in acest an cursul de schimb leu/dolar a fost folosit ca principala parghie antiinflationista a dat pietei o anume predicitibilitate; si, atunci cand simti ca la sfarsitul lunii noiembrie cursul de schimb va fi undeva pe la 31.600 lei, ce rost mai are sa tranzactionezi?”.
Cu toate acestea, este interesant ce s-a intamplat la licitatia de titluri de stat din data de 20 noiembrie, cand bancile au fortat Ministerul Finantelor sa accepte o crestere a randamentului mediu cu peste un punct procentual in cazul obligatiunilor cu scadenta la un an, randament care a urcat de la 34,62%, la inceputul lunii, la 36,02%. Faptul ca Finantele au atras de la banci 600 miliarde lei, dupa ce cu numai o saptamana inainte refuzasera sa se imprumute, indica posibilitatea ca inflatia sa treaca de 30% la sfarsitul anului. De altfel, ultimul raport al Comisiei Europene arata ca prognozele pentru Romania se mentin mai proaste decat cele anuntate de guvern. Astfel, CE arata ca preturile de consum se vor majora in acest an cu 34,1% si cu 26% in 2002, fata de 29% si respectiv 22% cat indica prognozele guvernului Nastase.
In piata sibiana cotatiile de cumparare ale dolarului pentru scadenta lunara au fost cuprinse intre 31.500 si 31.505 lei, in timp ce cele de vanzare au fost de 31.680 – 31.705 lei, ceea ce indica un curs al dolarului la sfarsitul lui noiembrie de 31.600 lei.
Pentru scadenta decembrie, cumparatorii au afisat cotatii ale dolarului de 31.850 – 32.200 lei, vanzatorii solicitand la randul lor 32.225 – 32.500 lei.
Trebuie remarcat faptul ca in data de 22 noiembrie au reaparut cotatiile pentru contracte pe pretul actiunilor SIF-urilor. In cazul contractului DESIF 1, cotatiile de cumparare erau de 1.300 – 1.355 lei/actiune, iar cele de vanzare de 1.566 – 1.600 lei/actiune. Pentru contractul DESIF 3, cumparatorii ofereau 1.300 – 1.330 lei/actiune, vanzatorii solicitand 1.480 – 1600 lei/actiune.
Euro mananca zilele si banii exportatorilor
29 noiembrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 29 noiembrie 2001, 14:00
La inceputul lunii noiembrie, analistii pietei la termen de la Sibiu credeau ca euro va putea urca la un maxim de 93 de centi, minimul prognozat de ei fiind de 89 de centi. Cotatiile din piata confirmau aceste presupuneri: pretul futures al euro pentru scadenta lunara era atunci de 91 de centi. Aceasta cotatie nu a dat satisfactie, pana astazi, decat vanzatorilor care, daca si-au mentinut pozitiile deschise pana in perioada 15 - 21 noiembrie, au castigat peste 200.000 lei la fiecare contract.Int
Etichete: arhiva,
centi,
noiembrie,
scadenta
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook