87-10382-3.jpgPieţele financiare internaţionale au fost cuprinse de o volatilitate extremă în această săptămână: scăderi bruşte ale burselor, urmate apoi de refaceri la fel de spectaculoase.

Problemele din sistemul financiar al Statelor Unite, în special cele din piaţa sub-prime şi din pieţele de credit, s-au acutizat în această săptămână. Pierderea ratingului AAA de către compania de asigurări de obligaţiuni Ambac, veste care a apărut pe fluxurile agenţiilor după închiderea sesiunii de vineri, 18 ianuarie, a determinat intrarea în picaj a burselor în sesiunea de luni. Fenomenul de risk aversion a cuprins investitorii, aceştia retrăgându-se în active sigure, cum ar fi aurul si bondurile de trezorerie americane. În acest context, şi euro a început o scădere abruptă în raport cu dolarul la 1,4364 în dimineaţa sesiunii de marţi.

Însă, scăderea nu a mai durat mult: în aceeaşi zi, Federal Reserve a luat piaţa prin surprindere, reducând atât dobânda de referinţă, cât şi pe cea de discount cu 0,75%, cea mai mare scădere operată în ultimii 20 de ani. Ca urmare, cotaţia euro a crescut la 1,4626 în sesiunea respectivă, şi trendul de creştere a continuat, odată cu refacerea burselor, determinată de planul propus de oficialităţile SUA, de ajutorare a companiilor de asigurări de bonduri.

Odată ce o parte din spaimă a trecut, piaţa şi-a abătut atenţia asupra datelor fundamentale: IFO, un indicator care ne dă o măsură a climatului de business din Germania, a crescut la 103,4 faţă de 102,2 estimări. Dacă adăugăm la aceasta şi recentul mesaj  „hawkish“ al lui Jean-Claude Trichet, avem deja toate ingredientele creşterii euro până la 1,4767 în raport cu dolarul în sesiunea din 24 ianuarie. Rezumând, cotaţia EUR/USD a înregistrat un ecart de 300 de pips în numai două zile. De aceea, îmi menţin recomandarea din articolul anterior: „un plus de prudenţă“ pentru investitori.

sursa: www.wbs.ro